Čeští řidiči Uberu budou nuceni používat EET, u zkoušek z místopisu ale polovina neuspěje

Jiří SvobodaJiří Svoboda

The Hamptons Lure Uber Top Drivers Amid NYC Slow Summer Weekends
0Zobrazit komentáře

Na podzim letošního roku se do praxe uvedou první kroky, které by v Česku měly vyrovnat postavení řidičů Uberu a taxikářů. Po dohodě s Ministerstvem financí totiž noví řidiči alternativní služby začnou jezdit s elektronickou evidencí tržeb. Zprávu jako první přinesl server iHned.cz.

Podmínka zatím bude platit jen pro řidiče, kteří s Uberem začnou jezdit po určitém datu, pravděpodobně po 1. říjnu, postupně by se však měla vztahovat na všechny. Letos v březnu měla být zavedena stejná povinnost i pro všechny ostatní řidiče taxislužeb, avšak schválení této úpravy zákona o EET je zatím v nedohlednu.

Holandsko

Přečtěte si takéFirmy v Holandsku mají začít lidem platit za jízdu do práce na kole. Vláda tím chce uvolnit dopravuFirmy v Holandsku mají začít lidem platit za jízdu do práce na kole. Vláda tím chce uvolnit dopravu

Děje se tak na základě dohody Uberu s Ministerstvem financí, která bude oficiálně stvrzena memorandem. Jak pro CzechCrunch uvedla mluvčí Uberu pro ČR Miroslava Jozová, dokument bude podepsán až příští týden a jeho detaily nejsou ještě zcela jasné. „Je to dobrovolný projekt a my to dělat nemusíme. Chceme ale ukázat vstřícný krok a zároveň nemůžeme najednou všem řidičům nakázat, aby používali EET. Musíme nějakým způsobem začít.“ řekla Jozová.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Uber v Brně, kde jsou jeho služby aktuálně pozastaveny

Už v dubnu podepsal Uber první memorandum s Ministerstvem dopravy, které mělo narovnat vztahy mezi řidiči alternativní služby a licencovanými taxikáři. Řidiči Uberu si měli dále obstarat průkaz řidiče taxislužby, zapsat své vozidlo do registru vozidel taxislužby a složit zkoušky z místopisu. U těchto zkoušek si řidiči Uberu stěžovali na nedostatečné kapacity, dle magistrátu je však naopak problémem malá docházka řidičů a jejich následná úspěšnost, která je pod padesáti procenty.

Bez oprávnění už pro Uber není možné jezdit

S těmi řidiči, kteří oprávnění skládající se z průkazu řidiče taxislužby a zkoušky z místopisu nemají, už Uber dle slov Jozové přestal spolupracovat. Přes tisíc řidičů Uberu je aktuálně v procesu, kdy oprávnění získávají.

uber1

Jak informuje ČT24, v dubnovém memorandu se Uber zavázal také  k tomu, že zřídí živnostenské oprávnění pro svou domácí entitu. Dle Jozové si o něj Uber zažádal, avšak kvůli tomu, že má sídlo v Holandsku, je schvalovací řízení delší. Jak dále informuje server iHned.cz, i pražští taxikáři vítají mírné pokroky, přesto však podle nich nejde o narovnání podmínek a v současných krocích vidí snahu skutečné řešení oddálit.

Uber zachráněn v Londýně

Jiné zprávy pro Uber vyznívají pozitivněji. Minulý týden totiž uspěl v Londýně s odvoláním proti neprodloužené licenci a britský soud tak udělil společnosti novou, omezenou zkušební dobu 15 měsíců. Dle něj totiž provedla firma potřebné změny a byl proto zrušen zákaz ze září minulého roku. Ten se opíral o tvrzení, že přístup a praktiky Uberu nevykazovaly dostatek zodpovědnosti, což mohlo mít za následek bezpečnostní rizika pro veřejnost. Dara Khosrowshahi, CEO Uberu, se však vyjádřil ve smyslu, že spor není u konce s doufá v konstruktivní dialogy s londýnský úřadem pro dopravu.

khosrowshahi

Dara Khosrowshahi, současný CEO Uberu

Diskuze (0)

Novinka

Anonym