Český bikesharing Rekola začíná v Praze půjčovat také skateboardy

Ondřej HolzmanOndřej Holzman

ondrej
0Zobrazit komentáře

Ve světě nyní vedle sdílených kol frčí především sdílená elektrická kola a elektrické koloběžky. Největší a nejpopulárnější český bikesharing Rekola se nicméně rozhodl, že zkusí nabídnout svým uživatelům ještě něco jiného. Vedle tradičních růžových kol spouští také samoobslužnou půjčovnu skateboardů. Vše funguje stejně jako s koly – přijdete ke skateboardu, odemknete a jedete.

Rekola si chtějí zpočátku otestovat, zda by vůbec byl o skateboardy zájem, protože u nás přeci jen zatím podobná služba nefunguje. Proto si nyní mohou skateboardy zapůjčit pražští uživatelé ve Stromovce a v Letenském parku, kde jsou k jízdě na „skejtu“ uzpůsobené trasy.

„Kromě kol si mohli naši uživatelé v minulosti půjčit koloběžku, kluzák, sáňky nebo na čarodějnice i košťata. Baví nás vymýšlet stále něco nového,“ říká Vítek Ježek, zakladatel a ředitel firmy Rekola bikesharing. „Ulice i parky patří lidem a my jim chceme dát další možnost, jak si svobodu spojenou s jízdou na kole či skejtu užít. Je důležité vnímat a zažívat veřejný prostor. Je tu pro nás,“ dodává.

beatgames

Přečtěte si takéČeská VR hra Beat Saber byla nominována mezi 10 nejlepších her roku ve virtuální realitěČeská VR hra Beat Saber byla nominována mezi 10 nejlepších her roku ve virtuální realitě

Rekola, která nyní půjčují růžová kola už v sedmi českých městech, sází u skateboardů na stejný model půjčování. Kdo je u Rekol zaregistrován, tak ke skejtu přijde, opíše šestimístné číslo a odemkne zámek číselným kódem, který mu přijde buď do mobilní aplikace, na Messenger, přes SMS, nebo ve webovém prohlížeči.

rekola-skateboard

Vypůjčení skateboardu, respektive přesněji řečeno tzv. cruiseru, bude stát 32 korun na hodinu. Když bude uživatel jezdit déle, zaplatí pak za každou další čtvrthodinu 8 korun. A kdo si u Rekol platí členství, má první hodinu zcela zdarma. Důležité je, že je potřeba vracet skateboardy na speciálně vyznačená místa u cyklostojanů, jinak čeká uživatele pokuta za špatné vrácení. I to funguje stejně jako u kol.

Pokud uživatelé prokáží o skateboardy zájem, jsou v Rekolech připraveni je dále rozšiřovat. Aktuálně růžová kola fungují v Praze, Brně, Olomouci, Českých Budějovicích, Teplicích, Liberci a Ostravě, kde mají dohromady přes 100 tisíc registrovaných uživatelů.

Rubriku Startupy podporujíjt-retina

Diskuze (0)

Novinka

Anonym