Boeing získal téměř čtyřmiliardovou zakázku na nová letadla Air Force One pro prezidenta USA

airforce
0Zobrazit komentáře

Úřad prezidenta Spojených států se již za několik let dočká zásadní obměny svých ikonických letadel Air Force One. Americké ministerstvo obrany se totiž finálně dohodlo s výrobcem letadel Boeing na výrobě dvou kusů zcela nového a značně vylepšeného letadla Air Force One, jenž má firma dodat do konce roku 2024. Cena zakázky se vyšplhala na 3,9 miliardy dolarů, v přepočtu 86,4 miliardy Kč.

Takzvaná oválná pracovna v oblacích má mimo zcela nového typu letadla Boeing 747-8, které nahradí stávající Boeing 747-200, dostat také nový interiér a poprvé zásadním způsobem změnit barvy samotného letadla. Air Force One se obalí na přání stávajícího prezidenta Donalda Trumpa místo čistě modrobílé barvy do kombinace červené, bílé a modré, která má symbolizovat americkou vlajku.

airforceonen

Koncept nového Boeingu 747-8, který bude sloužit jako nastávající Air Force One

Ke konci roku 2016, těsně poté co Donald Trump nastoupil do své funkce, původní objednávku letadel u společnosti Boeing zrušil, protože se mu zdála navrhovaná cena 5,3 miliardy dolarů přehnaná. Díky využití části letadel, které měl Boeing původně dodat jiné, dnes již zkrachovalé společnosti Transaero, se ovšem podařilo cenu snížit o 1,4 miliardy dolarů a smlouva, která byla ve schvalování od letošního února, tak byla během úterního dne oficiálně podepsána.

Aktuální Air Force One byl představen prvním testovacím letem již v roce 1987 po objednávce bývalého amerického prezidenta Ronalda Reagana a oficiálně odstartoval svůj provoz v roce 1990 za vlády George Bushe. Novinka by měla oproti původním, 30 let starým strojům, disponovat nejen větší velikostí, ale zároveň delší výdrží na jednu plnou nádrž.

statusdroid

Přečtěte si takéČeský monitorovací startup Statusdroid nově dokáže při výpadku webu vypnout reklamy na Facebooku a GoogluČeský monitorovací startup Statusdroid nově dokáže při výpadku webu vypnout reklamy na Facebooku a Googlu

I původní letadla byla ovšem vybavena nadstandardně. V souvislosti s doletem je totiž možné letadlo tankovat přímo za letu, takže teoreticky může vydržet ve vzduchu neomezenou dobu. Na palubě je mimo „oválné pracovny“ také privátní lóže pro prezidenta a první dámu, operační sál včetně personálu, 19 televizí, 87 telefonů a samozřejmě prostorná kuchyně.

airforceobama

Bývalý americký prezident Barack Obama v pracovně letadla Air Force One

Novou verzi letadla si Donald Trump vyzkouší ale pouze v případě, že bude zvolen do svého druhého období, při další volbě amerického prezidenta, které má proběhnout za dva roky. Převážně tak bude sloužit spíše pro další nástupce.

Foto: U.S. Department of State / Flickr, Boeing, Obama White House / Flickr

Diskuze (0)

Novinka

Anonym