Aerolinka Ryanair oznámila propad zisku a kvůli stávkám očekává zrušení dalších letů

Jiří SvobodaJiří Svoboda

ryanair-aircraft-3
0Zobrazit komentáře

Těžkým ekonomickým obdobím si prochází nízkonákladová irská aerolinka Ryanair. V pondělí oznámila, že její zisk v prvním kvartálu letošního fiskálního roku klesl meziročně o 20 procent na 319 milionů eur (8,25 miliardy korun). Společnost pokles připisuje sníženým výnosům z letenek, vyšším nákladům za benzín a taktéž platům zaměstnanců. Trhy reagovaly okamžitě a akcie Ryanairu poklesly oproti pátku o více než o 6,3 procenta.

Neblahá situace však nastala i přesto, že celkový obrat Ryanairu se meziročně vyšplhal o 9 % výše, na 2,1 miliardy eur (54,3 miliardy korun). Jenže marže oproti loňskému roku poklesla z 21 % na 15 %, zatímco celosvětově vzrostly ceny paliva o 23 %, a tak se zisky o pětinu propadly. Mohou za to i o 34 % vyšší náklady na platy zaměstnanců, které však přesto nezabránily další nespokojenosti odborů.

ryanair-aircraft-1

Foto: Ryanair

Letouny společnosti Ryanair

To nejhorší by navíc dle Ryanairu mělo teprve přijít. Z důvodu stávek irských pilotů zrušila letecká společnost už nyní šestnáct úterních letů, přičemž posádky letadel v Portugalsku, Španělsku a Belgii budou své irské kolegy následovat ve středu a ve čtvrtek. Podle magazínu Bloombergby tak v těchto dnech mohlo být zrušeno dalších 600 letů.

emirates

Přečtěte si takéLetecká společnost Emirates za loňský rok vytvořila zisk ve výši 762 milionů dolarůLetecká společnost Emirates za loňský rok vytvořila zisk ve výši 762 milionů dolarů

Ryanair ve vyjádření uvedl, že během letní sezóny počítá s dalšími stávkami, protože není schopen naplnit „nerozumné požadavky, které by znamenaly kompromis pro nízké ceny letenek nebo vysoce efektivní model“. Aerolinka dále vypověděla, že pokud budou problémy pokračovat i nadále, postihnuta může být i zimní sezóna.

Ryanair není jediný v problémech

Jak dále podotkl server CNN Money, irská aerolinka není v leteckém byznysu v problémech zdaleka sama. Italská společnost Alitalia byla v květnu uvalena od insolvence a například německá Air Berlin zkrachovala loni v srpnu. Naopak jedna z největších aerolinek světa, Emirates, s penězi problém nemá a minulý fiskální rok vytvořila zisk 762 milionů eur.

Aircraft – 5 Tails

Foto: Ryanair

Diskuze (0)

Novinka

Anonym