Uber si chce nechat patentovat systém, který rozpozná opilého pasažéra

Nela VítováNela Vítová

0Zobrazit komentáře

Přepravní společnost Uber vyvíjí nový inteligentní systém pro rozpoznání úrovně opilosti člověka, který si odvoz přivolá. Nová funkce, která by měla fungovat na základě umělé inteligence, by měla řidičům pomoci předejít trapným okamžikům při jízdě, kdy jsou pasažéři hlasití či v autě zvrací. Uber podal na základě tohoto nápadu patentovou přihlášku.

Umělá inteligence by měla být naprogramována tak, aby byla schopná detekovat opilé chování pasažéra ještě předtím, než vůbec nastoupí do automobilu. Systém navržený speciálním oddělením Uberu již v roce 2016, a zveřejněný teprve včera, by měl fungovat na sledování typického chování uživatele aplikace Uberu.

porsche-4

Přečtěte si takéPrvní plně elektrické sportovní Porsche dostalo název Taycan a na trhu se objeví příští rokPrvní plně elektrické sportovní Porsche dostalo název Taycan a na trhu se objeví příští rok

V potaz by měly být brány například rychlost psaní na klávesnici včetně počtu překlepů, přesnost klikání na ikony, rychlost chůze, způsob, jakým člověk drží telefon či by měl rozpoznat, zda uživateli telefon spadl na zem. Funkce předpokládá, že pokud si auto přivolá někdo, kdo chodil celý večer po barech, není schopen rychlého psaní na klávesnici či plynulé chůze. Plánovaný algoritmus by měl brát v potaz všechny tyto faktory včetně toho, kde a kdy byla jízda objednána.

uber

Na základě získaných dat umělá inteligence vyhodnotí, zda je člověk opravdu opilý a podle toho řidiče aplikace upozorní nebo mu nabídne, aby pasažéra vyzvedl později. Při velké míře opilosti může být pasažérovi nabídnuto pouze auto s řidičem trénovaným pro zacházení s lidmi v tomto stavu nebo mu může být jízda zamítnuta.

Zavedením tohoto opatření se Uber bude snažit předejít nepříjemným okamžikům během nočních jízd, aniž by byl pasažér z přepravy zcela vykázán. Pokud má pasažér problém nastoupit na zadní sedadlo Uberu, hrozí nebezpečí, že zvolí jiný druh přepravy, který by v tomto stavu mohl být velice nebezpečný.

uber1

Hrozba soudních sporů

Ačkoliv by zavedení nového systému mohlo skutečně zamezit nežádoucím incidentům, řada školených řidičů tvrdí, že odmítnutí jízdy pasažéra není vhodnou volbou. Mohlo by totiž dojít k žalobě ze strany střízlivých lidí, kteří udělali omylem pouze několik překlepů. Společnost Uber však odmítla tyto problémy jakkoliv komentovat.

Nyní je důležité si uvědomit, že tento nápad je ve stádiu zrodu. Stále se jedná pouze o patentovou přihlášku a není jisté, zda se projekt vůbec uskuteční. Do té doby budou řidiči Uberu muset opilé pasažéry snášet.

 

Diskuze (0)

Novinka

Anonym