Podívejte se, co vše Apple představil na včerejší konferenci WWDC 2018

Filip HouskaFilip Houska

CE16EE4E-7AD5-4860-888A-220A5EB51F6B
0Zobrazit komentáře

Včerejší vývojářská konference Worldwide Developer Conference (WWDC) pod hlavičkou Applu byla dle očekávání zaměřena hlavně na software. Vedle toho, že společnost Tima Cooka představila nový mobilní operační systém iOS 12, který mimo menší novinky přináší hlavně zrychlení a optimalizaci iPhonů a iPadů, ukázal také aktualizace v macOS, watchOS a tvOS.

watchOS 5: Důraz na překonávání sportovních limitů

Nová aktualizace operačního systému pro chytré hodinky Apple Watch pod označením watch0S 5 skrývá zajímavé novinky zejména pro majitele, kteří rádi sportují.

cook

Přečtěte si takéTyto novinky nabídne právě představené iOS 12Tyto novinky nabídne právě představené iOS 12

Vedle toho, že nativní aplikace Cvičení nyní podporuje i sportovní aktivity jako jógu a turistiku, přichází watchOS 5 také s týdenními výzvami mezi přáteli, za jejichž úspěšné splnění se dostávají speciální odznáčky. S tím je zároveň spojená i možnost takzvaných sdílených aktivit (Sharing Activities), která motivuje uživatele a jeho přidané kamarády ke sportu, přičemž je možné nastavení různých specifických výzev.

applewatch

Apple do nové verze watchOS integroval také virtuálního osobního kouče, který má za úkol sledovat aktivitu uživatele a včas mu hlásit, zdali oproti svým přátelům zaostává.

Vhodnou funkcí především pro ty, kteří zapomínají zapínat zmíněnou aplikaci Cvičení, než jdou sportovat, je také automatická detekce tréninků. Ta sice zatím funguje jen na omezený počet cvičení, ale obecně má rozpoznat zvýšený puls, jenž se rovná sportovní aktivitě. Jakmile se tep sníží, měření aktivity se pozastaví.

applewatch

watchOS 5 však nenabízí jen nové funkce pro fitness. Apple se totiž rozhodl experimentovat s technologií vycházející z klasické vysílačky, kterou nazval jako Walkie-Talkie. Tato aplikace umožňuje uživatelům zasílání rychlých hlasových zpráv jejich kontaktům na základě zmáčknutí příslušného tlačítka. Přenos následně probíhá v rámci modelové řady Apple Watch Series 3 buď skrze mobilní síť LTE (v Česku nedostupná), nebo pomocí Wi-Fi na všech modelech hodinek.

Změnou prošla i hlasová asistentka Siri, která má být díky lepší integraci strojového učení pohotovější v odpovídání na relevantní dotazy. Navíc ji nebude nutné muset aktivovat přidržením postranního tlačítka, ale pouhým zvednutím zápěstí. Novinkou je také chytřejší seskupování příchozích notifikací nebo aplikace Podcasty, díky které bude možné všechny podcasty synchronizovat napříč všemi zařízeními s iOS.

42A32C45-7FD5-4728-9291-42C241A02E2B

Nový ciferník a pásek symbolizující pochod Pride

Operační systém watchOS 5 bude dostupný na podzim jako bezplatná aktualizace pro modelovou řadu Series 1 a novější.

macOS Mojave: Konečně s tmavým režimem

Pro počítače Mac si Apple přichystal další aktualizaci operačního systému macOS, tentokrát s přídavkem Mojave. Ten potěší hlavně ty uživatele, kteří vyžadují takzvaný dark mode.

Právě tmavý režim, o němž se spekulovalo pár dní před startem konference, je největší novinkou včera představeného systému. Po jeho aktivaci se celé prostředí Macu (včetně programů) přepne do tmavých barev, přičemž se dynamicky také přizpůsobí výchozí pozadí plochy. Vedle toho do macOS Mojave Apple zahrnul i nový nástroj pro pořizování screenshotů, který ihned nabídne možnost jejich editace, a lepší seřazování souborů na ploše.

macos

Kompletní proměnou prošel také online obchod s aplikace Mac App Store. Ten je nově redesignován do takové podoby, díky které bude nabídka aplikací přehlednější a jejich klíčové informace bude mnohem více na očích. Zajímavou funkcí nově disponuje také prohlížeč Safari, který má nově automaticky blokovat sledování uživatelů.

Operační systém macOS Mojave bude nabízen jako bezplatná aktualizace v průběhu letošního podzimu.

tvOS: podpora Dolby Atmos

Menší aktualizace proběhla i na poli set-top boxu Apple TV 4K, respektive jeho operačního systému tvOS, který bude k dispozici také na podzim. Firma Tima Cooka do něj nově zahrnula podporu 360stupňového kvalitního zvuku Dolby Atmos.

tvos

ARKit 2: založeno na sdílení

Apple v rámci včerejší WWDC ukázal také novou verzi oblíbeného balíčku nástrojů pro rozšířenou realitu ARKit, konkrétně ARKit 2. V ní je patrně největší novinkou sdílení her a aplikací tím způsobem, že se druhý hráč (stojící například ve stejné místnosti) připojí do stejné hry, respektive do jejího rozhraní, a plní dané úkoly společně. Dalším prvkem je také možnost pracovat v rámci aplikace s konkrétním objektem s tím, že se k němu dá kdykoliv vrátit, a to i po vypnutí aplikace – zůstane totiž na stejném místě.

arkit

Foto: Apple Newsroom

Diskuze (0)

Novinka

Anonym