Kalifornský vesmírný startup vytváří katapult, který dovolí start rakety bez fosilních paliv

Jiří SvobodaJiří Svoboda

spacex-71874-unsplash
0Zobrazit komentáře

Ačkoliv se doprava z celosvětového hlediska stává stále ekologičtější záležitostí, jsou odvětví, ve kterých jsou fosilní paliva stále standard, zkrátka proto, že náhrada za elektřinu byla z fyzikálního hlediska doposud takřka nemožná. Konkrétně start vesmírné rakety vypouští do ovzduší obrovské množství splodin, jejichž dopad si jen málokdo troufá odhadnout. Co víc, fosilní paliva jsou pro rakety v potřebném množství drahá a tak se cena za start průměrné rakety stále pohybuje při nejmenším v desítkách milionů dolarů.

Toto vše by však mohl změnit nový startup ze Silicon Valley: SpinLaunch. Projekt, jehož konkrétní technické detaily jsou stále neznámé, si dává za cíl vytvořit vesmírný katapult, který pouze za pomocí elektrické energie vystřelí raketu do vesmíru. Jak přesně by tato technologie fungovala či kolik energie by potřebovala, není známé, avšak jak uvádí CNN, raketa by měla být roztočena do velkých rychlostí již na zemi a poté vystřelena do oblak rychlostí až 4800 kilometrů v hodině.

The Boring Company

Přečtěte si takéElon Musk se chystá vybudovat podzemní hyperloop mezi letištěm a centrem ChicagaElon Musk se chystá vybudovat podzemní hyperloop mezi letištěm a centrem Chicaga

CEO SpinLaunch Jonathan Yaney dále řekl, že jeho systém by mohl dovolit několik startů za den. V současné době přitom prodlevy mezi lety činí přinejmenším několik dní, podobné plány na rychlejší starty přitom v minulosti zmiňoval i Elon Musk. První ostrý let za pomoci systému SpinLaunch je plánován na rok 2022.

blue-origin

New Shepard

Dle serveru Bloomberg si bude SpinLaunch účtovat méně než 500 tisíc dolarů za start, přičemž většina rivalů v odvětví za start malé rakety počítá s náklady od dvou do deseti milionů dolarů. Pro srovnání, cena za start nejnovější verze rakety Falcon 9 se pohybuje okolo 50 milionů dolarů. V současné době má firma podle Yaneyho v hledáčku pět různých lokalit, kde by mohla postavit své zařízení.

Navzdory tomu, že dostupných informací je minimum a reálný prototyp neexistuje, SpinLaunch byl schopný přesvědčit významné fondy na poli rizikových investic. V kole oznámeném ve čtvrtek totiž od pěti investorů získal 40 milionů dolarů, přičemž mezi ně patří fond leteckého giganta Airbus a samotný Alphabet, koncern zastřešující Google.

Vesmírný byznys rychle roste

I SpinLaunch ve výsledku přispívá k tomu, že se z vesmírného byznysu stává čím dál tím více záležitost obcházející vládní agentury jako NASA a ESA. Rychle se rozvíjí jak segment podporovaný miliardáři Jeffem Bezosem, Elonem Muskem a leteckými koncerny Airbus a Boeing, tak menší, vesmírná startupová scéna, mezi jehož zástupce lze vedle SpinLaunch zařadit například RocketLab. Ten disponuje účinnou šestnáctimetrovou raketou, která by v budoucnu měla na orbit vynášet malé satelity.

rocketlab3

RocketLab

Diskuze (0)

Novinka

Anonym