IKEA se spojila s NASA pro výrobu minimalistického nábytku a doplňků inspirovaných vesmírem

Filip HouskaFilip Houska

062718_IKEA-NASA-RUMTID_1
0Zobrazit komentáře

Trend mikrobydlení, jinak řečeno obývání malých prostor se základní výbavou, je zejména v asijských zemích poměrně populární. Ideálním příkladem může být kapsle OPod Tube, která se začíná objevovat v Hongkongu. Vzhledem k velikosti obydlí je však nutné přizpůsobit i rozměry nábytku, o což se nyní snaží švédský nábytkářský gigant IKEA. Ten představil kolekci zajímavých doplňků, které okořenil spoluprácí s vesmírnou agenturou NASA, s níž společně vymyslel zajímavé produkty s vesmírnou tématikou.

Právě vesmír byl alfou a omegou celého designerského projektu, který je označován jako RUMTID. IKEA společně s NASA totiž promýšlely různé nápady a návrhy na minimalistický nábytek a doplňky přímo ve výzkumné stanici Mars Desert Research Station v Utahu, která primárně slouží jako středisko pro simulovaný pobyt na Marsu. Vedle toho si IKEA brala inspiraci i z ulic a zákoutí Tokia, kde je takzvaný nenáročný „urban living“ mezi mladými lidmi hojně vyhledávaný.

7010109229_b9daf01656_o

Přečtěte si takéZnámý americký hudebník Jay-Z otevírá v Silicon Valley svůj vlastní investiční fondZnámý americký hudebník Jay-Z otevírá v Silicon Valley svůj vlastní investiční fond

Po sečtení inspirativních dopadů z výzkumné stanice NASA a pobytu v Tokiu ukázala IKEA řadu netradičních kusů doplňků do domácností v podobě čističe vzduchu, kapslovitého terária či světel a zajímavé invence klasického nábytku, respektive stolů a skříní. Mobilní a modulární pojetí těchto návrhů se promítlo i do jeho výroby – nábytek je totiž složen z dutých trubek, v nichž je smotaná tenká dřevěná dýha.

062918_IKEA-NASA-RUMTID_8

Právě tyto trubky se dají pomocí příslušných kloubů jakkoliv seskládat a majitel si tak může stvořit zcela něco nového. IKEA během vývoje reflektovala také čtyři základní myšlenky (koncepty), které se pojí s vesmírem — čas, prostor, vzduch a voda. A právě na těchto bodech je uvedená kolekce RUMTID, která se dostane na trh v průběhu roku 2020, hlavně založena.

062918_IKEA-NASA-RUMTID_6
062918_IKEA-NASA-RUMTID_1
062918_IKEA-NASA-RUMTID_2
062918_IKEA-NASA-RUMTID_3
062918_IKEA-NASA-RUMTID_4
062918_IKEA-NASA-RUMTID_5
062918_IKEA-NASA-RUMTID_7

Foto: IKEA

Diskuze (0)

Novinka

Anonym