Část díla umělce Andyho Warhola bude nabídnuta k zakoupení za pomocí kryptoměn

Nela VítováNela Vítová

Andy Warhol
0Zobrazit komentáře

Kryptoměny jsou v dnešní době již běžnou součástí spousty různých odvětví a každým dnem přibývají další nadšenci, kteří se do nich rozhodnou investovat. A nyní bude prostřednictvím nich možno investovat také do umění. Londýnská galerie umění Dadiani Fine Art se rozhodla na konci června uspořádat aukci části díla Andyho Warhola s názvem „14 Small Electric Chairs“, které americký pop artový umělec vytvořil v osmdesátých letech minulého století.

Průběh aukce by měla zajistit společnost Dadiani Syndicate, která slouží jako zprostředkovatel pro obchodování mezi Velkou Británií a zbytkem světa za pomoci kryptoměn. Obchod by měl proběhnout také na základě partnerství s blockchainovou platformou Maecenas Fine Art, zprostředkovávající obchod s luxusním uměním. V nabídce by mělo být celkem 49 % Warholova díla, které budou moci obchodnící s uměním zakoupit 20. června různými druhy kryptoměn včetně Bitcoinu nebo Etherea.

roth

Přečtěte si takéAnita Roth z Airbnb: Většina českých Airbnb hostitelů nepodniká profesionálně, v Praze zabíráme jen 2 % domovůAnita Roth z Airbnb: Většina českých Airbnb hostitelů nepodniká profesionálně, v Praze zabíráme jen 2 % domovů

Zakladatelka Dadiani Syndicate, Eleesa Dadiani, říká: „Cílem je vytvořit budoucnost pro investice do výtvarného umění v globálním dosahu. Kryptoměny mají velký potenciál pro rozšíření trhu a lákají nové kupce luxusního umění.“

Eleesa Dadiani

Zakladatelka a CEO společnosti Dadiani Syndicate, Eleesa Dadiani

Téměř poloviční podíl z Warholova díla je v této době oceněn na 5,6 milionu dolarů, což představuje zhruba 730 Bitcoinů. Minimální cena je však stanovena na 4 miliony dolarů. Během aukce budou platit přísná nařízení a místní předpisy, kterých se budou muset všichni obchodníci držet, aby se zabránilo praní špinavých peněz.

Zdaleka ne první v historii

Tato aukce však není prvním případem podobného způsobu obchodování s uměním. Letos v lednu byly kryptoměnami zakoupené čtyři malby z galerie Art Stage v Singapuru. Tentokrát je však ve hře více peněz a očekává se mnohem větší množství pozornosti, kterou by aukce měla strhnout.

Andy_Warhol

Americký umělec Andy Warhol (vpravo)

Marcelo García Casil, CEO společnosti Maecenas, řekl v rozhovoru pro Times, že očekává změnu obchodu s uměním: „Vytváříme historii. Prodej Warholových děl je teprve začátek pro nový způsob obchodování s uměním.“

Výslednou cenu díla určí kontrakt na blockchainu kryptoměny Ethereum, který poté automaticky výhercům aukce převede jejich vlastnictví v digitální podobě.

Foto: Flickr, Dadiani Syndicate

Diskuze (0)

Novinka

Anonym