Bezpečnostní kamery AI Guardsman mají díky umělé inteligenci omezit krádeže v obchodech

Nela VítováNela Vítová

guardsman
0Zobrazit komentáře

Jelikož zlodějů, kteří kradou v obchodech, neustále přibývá a obchody kvůli tomu ztrácí tisíce dolarů ročně, vývojáři přišli na způsob, jak tomu zabránit. Pomoci k tomu má bezpečnostní kamera, která dokáže díky umělé inteligenci chytit zloděje přímo při činu. Výsledkem spolupráce japonské telekomunikační firmy NTT East a technologické společnosti Earth Eyes je kamera s názvem AI Guardsman, která je vybavena umělou inteligencí a schopna rozpoznat typické chování zlodějů.

Základem jejího fungování je technologie vyvinutá univerzitou Carnegie Mellon v Pensylvánii se schopností sledovat chování zákazníků v obchodě a varovat personál ve chvíli, kdy se člověk začne chovat podezřele. Technologie byla zveřejněna minulý rok na platformě GitHub, která nabízí prostor pro sdílení open source projektů, s cílem tuto myšlenku více rozšířit.

062718_TESLA_1

Přečtěte si takéElon Musk odhalil parametry chystaného pick-upu Tesly. Má utáhnout až 136 tunElon Musk odhalil parametry chystaného pick-upu Tesly. Má utáhnout až 136 tun

Kamera AI Guardsman funguje na principu identifikace typického chování zlodějů těsně předtím, než se rozhodnou krást. Tím je například hledání kamer v okolí nebo neklidné rozhlížení kolem sebe. Díky schopnosti sledovat rádius 144 stupňů a vzdálenost do několika metrů je kamera schopná zachytit podezřelé chování a na základě toho zaslat varování personálu včetně přesného místa a fotografie daného člověka.

AI_Guardman

Několik různých testů ukázalo, že krádeže v obchodě připraví prodejny o tisíce dolarů ročně, proto by se investice do tohoto typu kamer měla vyplatit. Cena samotné kamery je nyní stanovena na 2 200 dolarů, tedy přibližně 49 460 korun, ke kterým je třeba připlácet ještě 41 dolarů (cca 921 korun) měsíčně za poskytnuté úložiště.

V objektech, kde byla kamera umístěna, klesl počet krádeží za sledované období zhruba na polovinu. Odborníci tvrdí, že vývoj těchto kamer může pomoci v desítkách dalších odvětvích. Technologie může být využita i například ve zdravotnictví k rehabilitaci pacientů s psychickými onemocněními či posunout kupředu fungování samořídících aut při detekci pohybů chodců.

Foto: Earth Eyes

Diskuze (0)

Novinka

Anonym