V Kalifornii vzniká ekologická komunita pro mileniály s domy z 3D tiskárny. Materiál dodá i Tesla

Nela VítováNela Vítová

walden_monterey5
0Zobrazit komentáře

Poblíž kalifornského pobřeží Monterey se nachází přírodní park, ve kterém by mělo do několika let vzniknout drahé ekologické bydlení pro technologické mileniály, kteří tam mohou díky blízkosti Silicon Valley najít potřebný oddech a odpočinek od každodenního shonu v technologickém světě. Hlavním pilířem nově vznikajícího projektu je ekologický design, příroda a bydlení, na jehož vývoji se v současné době podílí několik předních firem z oblasti designu a technologií.

Nyní se oblast chystá vzít do svých rukou společnost Walden Monterey, kterou založil v roce 2016 Nick Jekogian, jenž plánuje proměnit 609 akrů půdy (cca 2,4 milionu m²) na klidnou pobřežní komunitu pro mileniály. Zakladatel společnosti tvrdí, že narozdíl od předchozí generace, která směřovala svůj zájem spíše ke golfovým klubům, ta dnešní klade důraz na přírodu a život na venkově.

Jeff_Bezos_Pad

Přečtěte si takéMěsíc by se podle Jeffa Bezose mohl stát centrem těžkého průmyslu, počítá i s permanentní koloniíMěsíc by se podle Jeffa Bezose mohl stát centrem těžkého průmyslu, počítá i s permanentní kolonií

V plánu je postavit celkem 22 domů na pozemcích v ceně 5 milionů dolarů za každý z nich (tedy zhruba 111,7 milionu korun). Ačkoliv se cena může zdát vysoká, od loňského listopadu se již pět pozemky prodalo a firma eviduje 100 dalších zájemců. Design domu je ale na každém kupci, kterému je nabídnuta možnost si ve spolupráci s 20 architekty, přímo z týmu zakladatele Jekogiana, doladit samotný design domu a jeho konstrukci, do které investují kupující další miliony.

walden_monterey7

Návrh jednoho z domů

Tvůrcům je však jasné, že koupě takového domu není bezmyšlenkovitá záležitost. Jekogian sám tvrdí, že klíčovým krokem ke koupi je místo navštívit a strávit tam i nějaký čas. Společnost aktuálně nabízí jednoduché skleněné konstrukce, ve kterých lze přespat a brzy nabídne potenciálním kupcům možnost ubytovat se také v designových přemístitelných domcích, které jsou vytvořeny právě pro tyto účely a zájemcům by tak měly usnadnit rozhodování. Společnost Walden Monterey bude na jejich tvorbě spolupracovat s designovým studiem DFA.

walden_monterey1

Návrh jedné z přemístitelných kabin

Tyto ekologické domky jsou vyrobené ve 3D tiskárně a nazývají se Galini Sleeping Pods. Jejich velikost je zhruba 28 m², postavit je trvá čtyři až šest týdnů a díky jejich mobilitě je možné je kamkoliv přemístit. Cena jednoho z nich by se měla pohybovat okolo 250 000 dolarů. Hlavním faktem však je, že kabiny budou poháněné solární energií a vybavené větrnými turbínami a ekologickými bateriemi, které dodá Tesla. Zakladatel firmy DFA tyto domky sám popisuje jako „novou generaci stavební technologie“.

walden_monterey6

Zakladatel společnosti Walden Monterey, Nick Jekogian

Za tvorbu vlastní kabiny zodpovídá společnost Branch Technology, která se specializuje na 3D tisk, a v této době se mimo jiné věnuje také například vývoji konstrukcí pro NASA. Kabiny tvoří z 97 % ekologický materiál a pouhá 3 % odpadu. Na materiál stěn jsou užita pevná uhlíková vlákna a základna je vyrobena z recyklovaného uhlíku. Vše ostatní jako dřevěné panely, recyklovaný plast použitý na konstrukci, LED osvětlení, potrubí a mechanické systémy jsou ekologické.

Domek je také vybaven kompresním systémem, který funguje tak, že nasává vodu z atmosféry, a tak obyvatelům poskytuje zdroj čerstvé vody. Šikovnou vychytávkou je systém umístěný pod kabinou, který umožňuje místnost vytápět či ochlazovat. Výsledkem užitého materiálu i chytrých systémů je domek bez jakéhokoliv vlivu na místní životní prostředí.

walden_monterey4

Údolí, ve kterém by domy měly vzniknout

Sayigh sám říká: „Pokud by se přijel ubytovat právě Elon Musk, chcete přeci, aby se tu cítil dobře.“

Výhodou je i fakt, že je domek možné naložit na přívěs nákladního automobilu a přemístit prakticky kamkoliv. Ať už je to kalifornské pobřeží Monterey či prázdná krajina v nevadské poušti. Tvůrci doufají, že by se tímto způsobem mohla v budoucnu nahradit spousta domů, které jsou v dnešní době neekologické.

Foto: Walden Monterey, DFA

Diskuze (0)

Novinka

Anonym