Roboti od Boston Dynamics se učí autonomně pohybovat a běhat jako člověk

Filip HouskaFilip Houska

9C2FD67B-C47F-48F0-B501-1AB94D4A79FD
0Zobrazit komentáře

Boston Dynamics opět ukazuje, čeho jsou jeho vyspělí roboti schopni. Tento americký technologický startup, který nějaký čas patřil společnosti Google, zveřejnil videa, ve kterých ukazuje technologické pokroky dvou zástupců robotické rodiny – humanoida Atlase, který nově umí věrohodně běhat, a „robopsa“ jménem SpotMini, jenž zvládne náročnější autonomní orientaci.

Co se týče Atlase, ten již v minulosti předvedl své schopnosti. Tou nejzajímavější je bezpochyby salto vzad, které na videu z loňského roku prováděl z boxu v prostředí skladu (ostatně právě do skladů by roboti od Boston Dynamics mohli být v budoucnu používáni). Nově se tento humanoid přesunul na čerstvý vzduch, kde se učí běhat.

0545F466-82B2-4746-9086-3571226C1466

Přečtěte si takéČeští DIVR Labs otevřeli v Praze unikátní zážitkovou hru s Golemem ve virtuální realitěČeští DIVR Labs otevřeli v Praze unikátní zážitkovou hru s Golemem ve virtuální realitě

Ze zveřejněného videa lze pozorovat takový styl běhu, který je velmi podobný tomu lidskému. Čelil nejen travnaté rovince, tak i mírnějšímu kopci, ve kterém Atlas vykazoval menší zpomalení. Svou běžeckou aktivitu následně zakončil poněkud opatrným skokem přes kládu stromu, což vzhledem k provedeným saltům není nic závratného.

SpotMini a jeho výzva během scházení schodů

Boston Dynamics na svém youtubovém kanálu uveřejnilo i další video, tentokrát v hlavní roli s robotickým psem s označením SpotMini. Ten se nově učí autonomní orientaci v prostorách, kde na něj čekají různé překážky. Startup má pro tyto účely používat speciální mapovací software a připevněné externí kamery přímo na těle robota. I díky těmto technologiím dokáže například poměrně bezproblémově (avšak opatrně) scházet schody.

SpotMini toho umí však mnohem více. V případě, že má u sebe stejného parťáka, dokáže s ním spolupracovat například při otevírání dveří. Jak je patrné z videa (níže), tato robotická aktivita nahání hrůzu, nicméně s ohledem na to, k čemu by se spolupráce mezi dvěma „robopsy“ SpotMini mohla hodit v budoucnu (ohledávání těl při hromadných haváriích), dává to smysl.

Foto: Boston Dynamics (reprofoto, YouTube)

Diskuze (0)

Novinka

Anonym