Podívejte se do stylového coworkingového prostoru Opero v Praze
, /

Podívejte se do stylového coworkingového prostoru Opero v Praze

Podívejte se do stylového coworkingového prostoru Opero v Praze

Přibližně před 18 měsíci byl v historickém objektu Štencova domu v Praze na Starém městě otevřen nový coworkingový prostor Opero zaměřující se na kreativce, freelancery a podnikatele, kteří hledají flexibilní pracovní prostory. Výstavbu a design objektu o ploše 600 m² si vzalo na starost pražské architektonické studio MAAT, které vycházelo z industriální minulosti budovy. Takto to vypadá uvnitř.

“Opero se nachází v dvorním traktu významné architektonické památky v centru Prahy – Štencova domu. Záměrem investorů bylo vytvořit moderní coworkingové centrum nabízející špičkové prostředí a služby. Oslovily je prostory bývalých grafických dílen a ateliérů v blízkosti Staroměstského náměstí.

Díky členitému uspořádání odpovídaly představě vytvoření různorodých pracovních a pobytových prostředí. Dům byl postaven v letech 1909-1911 podle návrhu architekta Otakara Novotného ve stylu geometrické secese, jeho dvorní trakt je nebývalou industriální architekturou, která sloužila jako tiskárna a sídlo Grafického závodu Jana Štence, ve své době nejmodernějšího tiskařského domu v regionu střední Evropy.

Nakladatelská činnost Jana Štence byla rovněž důležitá tím, že sdružovala významné osobnosti malířů, sochařů a architektů spolku Mánes. Díky jeho vůdčí roli ve spolku se zde scházela jedinečná společnost významných kulturních a společenských osobností jako Max Švabinský, Jan Štursa nebo Jan Kotěra. Rodila se zde zásadní díla české umělecké historie, tříbil společenský život. Po znárodnění zůstala v objektu zachovaná funkce tiskárny, ale už v jiném duchu.

Po restituci musel projít rozsáhlou rekonstrukcí. Pomohl k tomu dlouhodobý pronájem firmě Wella, která si tu zřídila centrálu, školící a předváděcí centrum. Po jejím odchodu byly prostory využívané příležitostně pro prezentační akce, přehlídky, výstavy a jako kulisa pro filmaře. Úkolem tedy bylo navázat na slavnou historii domu a vytvořit sdílený prostor pro práci, networking a společenské akce. Místo pro podnikatele a manažery z různých oborů, hledající novou inspiraci, zástupce svobodných profesí, firemní či projektové týmy, stejně jako pro podnikatele z regionů, kteří hledají v Praze občasné pracovní útočiště.

Zatímco uliční trakt a vnější fasády dvorních objektů mají zachované původní prvky a detaily, případně byly navráceny do původní podoby při rekonstrukci, vnitřní povrchy a zařízení dvorní části byly upraveny pro potřeby nájemce a v duchu poloviny 90.let. Při stavebních úpravách jsme se zbavili sádrokartonových předstěn a podhledů a odhalili původní stavební konstrukce. Vyměné byly téměř veškeré nášlapné vrstvy podlah, změněno nebo doplněno bylo umělé osvětlení. Rozmístění požadovaných funkcí nahrává členité prostorové uspořádání.

Architekt Novotný osadil ortogonální objekty do nepravidelného půdorysu nádvoří a vytvořil tím několik atrií, díky nimž mají téměř všechny prostory přístup k přirozenému osvětlení. V přízemí, v hale s výškou přes dvě podlaží, se nachází hlavní multifunkční pracovní prostor s volně umístěným nábytkem, který je možné přeskupit nebo odsunout a vytvořit tak uspořádání pro různé akce.

V přízemí se dále nachází prostor s pevnými pracovními místy a různé typy jednacích a konferenčních místností. Prostory pod galerií v hlavní hale byly upraveny na kuchyňku a uzavřené hovorny. S 2.np je hlavní hala propojena galerií, která navazuje na kavárnu s terasou. Krátké schodiště z kavárny zpřístupňuje další úroveň se samostatnými kancelářemi, které byly vestavěny do původně otevřeného prostoru. Požadavkem investora bylo vybavit Opero nábytkem a zařízením ve vysokém standardu s nezaměnitelným charakterem a s ohledem na různorodou skladbu členů coworkingu.

Výběr se soustředil zejména na přírodní materiály, na podlahy bylo zvoleno dubové dřevo a marmoleum, desky stolů jsou vyrobeny z masivního jasanového dřeva, na podnoží stolů, pult recepce a kavárny byla použita ocel v přírodní černé barvě s bezbarvým lakem. Kryty topení z horizontálních jasanových lamel se opakují na několika místech, pod oknem do atria v hlavní hale má podobu dlouhé lavice.

Výhodou je velké centrální atrium, do něhož jsou orientována okna většiny pracovních prostor a kavárny. Do jeho středu byl umístěn strom. V teplých měsících je využíváno jako odpočinková a venkovní pracovní zóna.”

Lokalita: Staré Město – Praha, Česká republika
Datum dokončení: 2016
Velikost: 600 m²
Design: MAAT
Fotky: Peter Fabo