Pentagon chce zamezovat teroristickým útokům vozidly pomocí rádiových vln, které na dálku vypnou motor

Filip HouskaFilip Houska

522C015D-83D4-4490-AA47-717B62EEA51D
0Zobrazit komentáře

Teroristické útoky na civilisty páchané řidiči vozidel jsou vzhledem ke svému jednoduchému a nenákladnému provedení čím dál častější. Uvědomuje si to řada zemí včetně Spojených států amerických, které chtějí těmto útokům zamezit novou technologií založenou na rádiových vlnách.

Ministerstvo obrany Spojených států amerických v rámci interního projektu Joint Non-Lethal Weapons Program pracuje na nástroji, který na dálku dokáže zastavit vozidlo pomocí vysoce výkonných mikrovln. Ty mají být vysílané skrze speciální zařízení, nazývané jako Radio Frequency Vehicle Stopper.

1F2C2DF1-2508-4818-AF02-4DDA39A36F0F

Přečtěte si takéApple spojí virtuální a rozšířenou realitu. Vyvíjí headset s rozlišením až 16KApple spojí virtuální a rozšířenou realitu. Vyvíjí headset s rozlišením až 16K

V praxi by to znamenalo, že pokud by se určitou rychlostí řítilo podezřelé vozidlo například do davu lidí, takzvaný Radio Frequency Vehicle Stopper by jej zachytil a dálkově zablokoval veškeré elektrický komponenty motoru, čímž by vůz nebyl schopen dalšího provozu.

Pentagon má aktuálně vyvíjet dva typy této technologie. Prvních z nich je přenosné zařízení, které se vleze například do kufru policejního či vojenského auta a dokáže vyslat zneškodňující rádiové vlny do dálky 50 metrů. Druhý má být založen na statickém uchycení (například u supermarketů nebo obecně frekventovanějších místech), jenž by pracoval s dvojnásobnou vzdáleností.

Toronto, New York, Berlín a další

Vývoj takového systému, na kterém Pentagon ve svých dílnách pracuje, je zcela logickou reakcí na vzrůstající počet teroristických útoků pomocí aut. Ať už se jedná o dubnový útok v Torontu nebo o tragické události v New Yorku, Londýně, Barceloně či Berlíně. Podobných útoků je samozřejmě více.

Foto: David B. Gleason (Wikimedia Commons)

Diskuze (0)

Novinka

Anonym