Miliardář Warren Buffett kupuje dalších 75 milionů kusů akcií Applu. Vlastní již přes 4,5 % firmy

buffett

Šestý nejbohatší člověk Warren Buffett

0Zobrazit komentáře

Apple je jedna z velmi mála veřejně obchodovatelných firem, která by mohla v nejblizší době přesáhnout valuaci bilionu dolarů. A i přesto, že se růst příjmů a čistého zisku po uvedení nejnovějších zařízení mírně zpomalil a investoři jsou opatrnější, jednomu z největších akcionářů Applu na tom absolutně nezáleží. Miliardář a zkušený investor Warren Buffett se totiž rozhodl, že prostřednictvím své investiční společnosti Berkshire Hathaway odkoupí dalších 75 milionů kusů akcií Applu.

Ty se připojí k již vlastněným 165,3 milionům kusů akcií, představujících zhruba 3,3% podíl v Applu, které firma dosud vlastnila. Po tomto kroku by tak měl Buffett prostřednictvím své investiční firmy vlastnit necelých 4,8 procent kalifornského gigantu v hodnotě desítek miliard dolarů. Buffett tento krok odůvodnil slovy, že pokud má někdo o Applu pochybnosti, ať se podívá na druhou nejlépe vydělávající firmu v USA – její příjmy jsou sotva na polovině.

dpworldcargospeed

Přečtěte si takéVirgin Hyperloop One miliardáře Bransona začne přepravovat zboží za pomocí hyperloopuVirgin Hyperloop One miliardáře Bransona začne přepravovat zboží za pomocí hyperloopu

Berkshire Hathaway také vlastní téměř 10 procent Coca-Coly, přes 17 procent americké bankovní společnosti American Express či 10 procent ve Wells Fargo a také výrazné podíly v aerolinkách United, Delta či American Airlines. Berkshire Hathaway jako taková má kolem 40 tisíc podílníků a nikdy ve své téměř 180leté historii neředila podíly, což s ní pojí jeden zajímavý fakt.

0218timcook

Tim Cook, CEO společnosti Apple

Firma má totiž díky tomu nejvyšší cenu na jednu akcii vůbec, konkrétně 287 051 dolarů, tedy přes 6,1 milionu korun. Buffett je navíc díky skvělé formě svých investičních aktiv také štědrým dárcem. Jen v průběhu minulého roku daroval například tři miliardy do nadace Billa a Melindy Gates a celkově již ze svého majetku tímto způsobem ukrojil přes 30 miliard.

Foto: Fortune Conferences / Flickr

Diskuze (0)

Novinka

Anonym