Herní megahit Fortnite za minulý měsíc utržil téměř 300 milionů dolarů

Filip HouskaFilip Houska

98AC4D77-065A-4C94-89CB-B14D6E2D4F6C
0Zobrazit komentáře

Fortnite nepřestává překvapovat herní svět. Masivně oblíbený herní titul, respektive jeho rozšíření Battle Royale, vydělal vývojářskému studiu Epic Games, které za ním stojí, jen za duben přes 296 milionů dolarů (cca 6,5 miliardy korun). Tato částka, kterou vygenerovala několikamilionová hráčská základna, je navíc více jak dvojnásobnou oproti té únorové, kdy Fortnite vydělal okolo 126 milionů dolarů.

Výdělky téměř 300 milionů dolarů za jeden měsíc by byly úctyhodné i pro hry, které jsou v základu placené, nicméně Fortnite tuto sumu vydělal i přes to, že je free-to-play, tedy zdarma k plnohodnotnému hraní s možností dokupovat si herní rozšíření. Paradoxně však veškeré herní doplňky, které si hráči mohou koupit, nijak neovlivňují jejich herní schopnosti.

uberair3

Přečtěte si takéUber plánuje utratit stovky milionů korun za nové vývojové centrum pro létající taxiUber plánuje utratit stovky milionů korun za nové vývojové centrum pro létající taxi

Za peníze si tedy nelze koupit herní výhodu (jako tomu je u většiny free-to-play titulů) v pravém slova smyslu, ale pouze kosmetické úpravy herních postav. Pár dolarů například stojí nákup speciální tanečku oslavujícího vítězství nebo různé kostýmy, které jsou mnohdy velmi limitované, tudíž mnohem lákavější. Na druhou stranu si mohou zakoupit 10dolarové předplatné Battle Pass, což je prakticky víceúrovňový systém pro odemykání různých odměn pomocí plnění daných výzev.

fortnitemonsters

Jakmile se všechny tyto doplňky sečtou, Fortnite: Battle Royale vydělal za letošní duben více jak očekávaný snímek Avengers: Infinity War za první otevírací víkend ve Spojených státech (250 milionů dolarů). Nehledě na to, že předčil svého největšího konkurenta PlayerUnknown’s Battleground, který je založen na podobném herním konceptu.

Bez náznaku zpomalení

Je velice pravděpodobné, že hranice 296 milionů dolarů za měsíc je teprve začátek. Fortnite má totiž obrovský potenciál i na mobilních zařízeních, nikoliv jen na počítačích a herních konzolích. Ostatně se v průběhu dubna dostala i na iPhony a iPady, kde podle analytické firmě Sensor Tower generuje až 1 milion dolarů denně. V létě navíc přijde verze i pro Android, což přinese další stovky tisíc hráčů, respektive další peníze do kasy Epic Games.

Povědomí o Fortnite: Battle Royale má zvednout mimo jiné i chystaný vstup na pole profesionálních herních soutěží, takzvaných e-sportů. V rámci nich má Epic Games nabízet finanční podporu pro výhry ve výši 100 milionů dolarů (cca 2,2 miliardy korun), nicméně primárním cílem této iniciativy má být přiblížení hry širší veřejnosti, jelikož bude řazena mezi ikonické tituly jako Dota 2 nebo League of Legends.

V neposlední řadě propagují Fortnite i vlivní youtubeři a streameři na platformě Twitch. Jedním z nejvýraznějších je například Tyler Blevins aka Ninja, jenž na této hře vydělává miliony dolarů, nebo Logan Paul, který se nezainteresovanému světu „proslavil“ natáčením sebevraha v japonském lese.

fortnitetop

Foto: Fortnite Press kit (IGDB)

Diskuze (0)

Novinka

Anonym