Estonsko bude využívat geny svých obyvatel k předpovědi nemocí a vylepšení zdravotnictví

Nela VítováNela Vítová

clinic
0Zobrazit komentáře

Estonská vláda v březnu oznámila, že bude nabízet genetické testování zdarma 10 tisícům občanů jako součást programu národní personalizované medicíny. Účastníci budou moci darovat vzorky své krve estonské biobance, která provede genotypizaci, a na základě toho bude moci varovat ty, kteří by mohli mít v budoucnu sklony ke kardiovaskulárním onemocněním, diabetu 2. typu či rakovině prsu.

Lili Milani, vědkyně působící v Estonském genomovém centru na Tartuské univerzitě a členka skupiny personalizované medicíny, poskytla informace internetovému magazínu TNW. V rozhovoru vysvětluje, že hlavním cílem projektu, který je prováděn za spolupráce s Ministerstvem sociálních věcí a Národního institutu zdravotního rozvoje, je pomoci estonskému zdravotnickému systému zjistit možné sklony k nemoci. Za cíl si kladou jak snížení poplatků za estonské zdravotnictví, tak i zlepšení kvality života obyvatel.

uberair3

Přečtěte si takéUber plánuje utratit stovky milionů korun za nové vývojové centrum pro létající taxiUber plánuje utratit stovky milionů korun za nové vývojové centrum pro létající taxi

„Na základě vzorků prvních 50 tisíců účastníků jsme zjistili spoustu souvislostí mezi různými genetickými variantami a nejčastějšími chorobami. Vzhledem k tomu, že máme možnost používat elektronické záznamy všech účastníků, dokážeme již zjistit různá genetická rizika, která vedou ke spuštění choroby účastníků. Během výzkumu byla většina z nich zdravá, ale u spousty z nich jsme z jejich elektronického záznamu přišli na choroby, které se u nich projevily během posledních třech až pěti let,“ vysvětluje Milani.

Kromě předpovědi nemocí i jednodušší dávkování léků 

Genetická databáze však nebude sloužit pouze k prevenci chorob, ale také k vylepšení současné léčby. Genotypování společně s elektronickými předpisy, které v Estonsku fungují, může pomoci identifikovat jednotlivce se špatnou reakcí na léky či vysokým rizikem pro jejich nežádoucí účinky. Díky celému procesu bude tedy nyní mnohem jednodušší najít ten správný lék i dávkování pro jednotlivce na základě jejich typů genů. V současnosti dokáže biobanka účinky předpovědět pro 28 různých léků, které jsou v dnešní době ve velké míře předepisovány.

micro

Vše výše zmíněné je důkazem toho, že Estonsko je dokonalým místem k vývoji někdy téměř utopických myšlenek (nejen) v oblasti zdravotnictví. Vzhledem k tomu, že se estonská vláda zaměřuje ve velké míře na digitalizaci celé země, je oproti zbytku Evropy napřed. Příkladem může být tzv. estonská elektronická občanka, díky které mohou obyvatelé země například volit z domova nebo si usnadnit podnikání.

„Nepotřebujeme, aby účastníci vyplňovali dlouhé formuláře nebo nám odevzdávali všechny lékařské záznamy. V dnešní době funguje vše digitálně, a proto můžeme propojit data z těchto národních zdravotnických organizací k vytvoření profilu každého účastníka. A to je přesně to, co dělá tento projekt unikátním,“ dodává Milani.

I to je důvod, proč Estonsko může relativně jednoduchý genetický test v hodnotě 50 eur (některé složitější testy i za 1 000 eur) proměnit ve zdravotnický nástroj dostupný pro veřejnost, který je schopen značně vylepšit životy obyvatel země. Podmínkou pro úspěch je však výzkum z biobanky přesunout do ordinací jednotlivých lékařů, což také Estonsko plánuje v nejbližší době udělat.

Diskuze (0)

Novinka

Anonym