Chris Ciabarra na pražské akci STRV: Jak jsem vybudoval startup s valuací půl miliardy dolarů

Jiří SvobodaJiří Svoboda

0Zobrazit komentáře

Po přibližně půlroční odmlce se do pražské pobočky STRV vrátila série přednášek Silicon Valley Insights, která představuje osobnosti z Čech i zahraničí, jež uspěly v zámořské líhni startupů. Třetí květnová středa tak patřila Chrisi Ciabarrovi, dvaačtyřicetiletému podnikateli ze San Francisca, který má za sebou dlouhou historii „hackování“, vybudování půlmiliardového startupu Revel Systems a nyní pracuje na zcela novém projektu v oblasti bezpečnosti.

Role moderátora se tradičně ujal výkonný ředitel STRV Lubo Smid. Ze začátku Chris přiblížil své kariérní kořeny. Jeho zájem o počítače se objevil poprvé v době jejich samotných počátků, konkrétně tehdy, když ho rodiče vzali do vědeckého muzea. Dalšími kroky pak bylo dle jeho slov “velké množství hackování a programování”. Také nedokončil školu, protože ho zkrátka nenaplňovala.

revolut

Přečtěte si takéRevolut rozšiřuje nabídku kryptoměn o Ripple a Bitcoin CashRevolut rozšiřuje nabídku kryptoměn o Ripple a Bitcoin Cash

Svou první práci získal v osmnácti letech v korporaci trefně zvané First Energy. Zůstal zde sedm let a zažil mimo jiné okamžik, kdy byla tato firma zprostředkovávající elektřinu pro New York a New Jersey napadena hackery a vyšetřována federálními agenty. Jeho další kroky pak vedly do Kalifornie, konkrétně do Los Angeles, kde společně se starším bratrem postavil produkt, který znemožnil virům rozšiřování po síti. Po osmi měsících ho však prodal, později se dostal do finančních potíží a určitou dobu tak figuroval i jako konzultant.

0015-2018-05-16 svi-chris_ciabarra-5865

Lubo Smid, CEO STRV

Následně přišel na řadu rok 2010 a startup Revel Systems, jednoznačně zatím nejvýraznější projekt Chrisovy kariéry. Připomeňme, že jeho hlavním produktem byla integrace iPadů jakožto pokladních terminálů (POS = point of sale) a cílil tak zejména na restaurace a obchody. Společně se svou spoluzakladatelkou však vytvářel něco, o čem v počátcích moc nevěděl a zároveň se jednalo o produkt, na který trh dle jeho mínění nebyl připravený.

Obrat o 180 stupňů

Situace se však otočila lepším směrem jen v horizontu několika málo měsíců. “Najednou začaly přicházet šeky na 3 000 dolarů a my vůbec nevěděli, co se děje,” vypověděl Chris. Vše nabralo rychlý spád a za 40 dní už mluvil na konferenci o POS v New Yorku, aniž by měl svůj produkt hotový. Věděl jen, že pro většinu restaurací jsou platby zásadním problémem.

0064-2018-05-16 svi-chris_ciabarra-6226

Zajímavou částí vývoje Revel Systems byl také prototyping v Indii. „Měl jsem tam tým, se kterým jsem pracoval v rámci mé bývalé firmy, a protože jsou velice levní, tak jsem jim dal nabídku. Měli jsme asi jen 20 tisíc dolarů na postavení produktu a týmu,“ upřesnil Chris s tím, že se také úspěšně s prototypem produktu vrátil domů.

100 tisíc dolarů od „nějakého chlápka z parku“

Další na řadě bylo pochopitelně hledání investora. Prvních 100 tisíc dolarů prý Revel Systems získalo od „nějakého chlápka“, kterého potkal Chris v parku. O jaký park šlo už ale neprozradil. Záhy přišla další investice ve výši 500 tisíc dolarů. „Předtím, než půjdete za VC investorem, naučte se, jak celý investorský ekosystém funguje,“ radil v této souvislosti Chris.

0057-2018-05-16 svi-chris_ciabarra-6132

V průběhu tvorby Revel Systems se také často setkával s lidmi, kteří mu zkrátka říkali, že danou věc nelze udělat, což ho však motivovalo k pravému opaku. Když tedy došlo na tvorbu hardwaru, zjistil, že potřebuje chipsety od Applu, aby mohl svůj produkt připojit k iPadu. „Jelikož jsme ale měli čekající zákazníky, na objednávky chipsetů nebyl čas. Tak jsem šel do Apple Storu, rozebral jsem iPad a řekl jsem si že to prostě hacknu.“

Apple neměl Revel rád

Postupem času se tak Revel Systems stal sedmým největším prodejcem iPadů na světě. První konflikt s Applem přišel ve chvíli, kdy z desítek tisíc modifikovaných zařízení neodcházela data na servery Applu. Jelikož byl cupertinský gigant dle slov Chrise pomalý a velice restriktivní v tom, jak umožňoval iPad používat, musel ho hacknout, aby fungoval pro Revel Systems. Když Apple přišel na to, co Revel dělá, pochopitelně nebyl vůbec nadšený. „Lidé za mnou chodili, řvali, že nás vypnou a já na to říkal: nevypnete nás, protože máme 10 tisíc zákazníků, které byste si tím opravdu naštvali.“

0019-2018-05-16 svi-chris_ciabarra-5876

Krátce padla zmínka i o lidském faktoru v rámci Revel Systems. Firma totiž má dodnes pobočky po celém světě a ta ruská vznikla kvůli tehdy probíhající krizi a velkému množství ruských developerů, kteří byli k dispozici. Mezinárodní distribuční centrum pak otevřela firma v Austrálii a to za situace, kdy byla sotva vidět v USA. Zároveň však Chris musel za léta provozu spoustu lidí propustit. „Nezaměstnávejte svoje kamarády, protože je dost možná budete muset vyhodit,“ radil.

Nad Revel Systems však jeho zakladatelé po čase ztratili kontrolu a boj s investory o vedení firmy začali pomalu prohrávat. Radši tak zvolili exit s tím, že z firmy o dvou zakladatelích vybudovali organizaci se 750 zaměstnanci.

Umělá inteligence rozezná pistoli

V poslední části přednášky se Chris zmínil také o jeho novém projektu, se kterým po prodeji Revel Systems začal. Zatím bezejmenný startup vůbec poprvé odhalil pomocí demo videa publiku. Ve své podstatě se jedná o bezpečnostní systém, který je na základě umělé inteligence schopen rozeznávat zbraně jako jsou nože a pistole na obrazovém záznamu. Implementace by tak byla možná do standardních bezpečnostních kamer.

0032-2018-05-16 svi-chris_ciabarra-5957

Na otázku, zda ve chvíli, když někdo vytáhne zbraň už není pozdě, odpověděl, že je v plánu také zapojení reproduktorů, které by agresora mohly zastavit. Zařízení, které už tak mnohým připadalo jak vystřižené z orwelovské novely 1984, by však mohlo mít ještě více funkcionalit. “Pohráváme si i se zapojením kouřových granátů,” řekl s úsměvem Chris a zmínil i zajímavou historku z vývoje:

“Potřebovali jsme ten systém pochopitelně naučit, jak vypadá zbraň. Takže jsme po kancelářích různě běhali s noži a útočnými puškami a lidé z protějších kanceláří na nás volali policii. Bylo to těžké vysvětlování.”

Cokoliv chcete aby se stalo, se také stane

Chris pro CzechCrunch prozradil, že plánované je i zapojení do již rozbíhajících se systémů pro predikci zločinů, které fungují v některých amerických městech. Potvrdil také, že s některými městy je již v kontaktu a to přesto, že debutová verze byla dokončena teprve před dvěma týdny. “Hotovo by mělo být v červnu. Od investorů máme více času, ale postupujeme rychle, “ upřesnil situaci Chris.

0076-2018-05-16 svi-chris_ciabarra-6335

Na závěr přednášky také sdílel několik tezí pro lepší pracovní a osobní život. V návaznosti na větu “Cokoliv chcete aby se stalo, se také stane” popsal zajímavou techniku, při které si sepsal všechny negativní věci či překážky v životě. Následně napsal na druhý papír jejich přesné opaky a ty si každý den před spaním a každé ráno po probuzení četl. Nedílnou součástí jeho dne je prý také pětikilometrový běh.

Foto: STRV

Diskuze (0)

Novinka

Anonym