Česko-německá banka Bitbond chce nahradit mezinárodní SWIFT platby kryptoměnou Bitcoin

bitbondtop
0Zobrazit komentáře

Jedno z nejrozumnějších využití kryptoměn a technologie blockchainu, tedy decentralizované databáze, kde se odehrávají a zapisují veškeré transakce, je bezpochyby ve finančním sektoru. Není divu, že s nimi začínají experimentovat i velké bankovní instituce jako americká Bank of America či Chase nebo evropské banky Deutche Bank a Barclays. Vzniká ovšem také množství alternativ k běžným bankám, stejně jako institucí, jež využívají blockchain k zrychlenému půjčování peněz.

Jednou z nich je například česko-německá online banka, respektive spíše P2P platforma Bitbond, která nabízí online půjčky až do výše 50 tisíc eur (1,2 milionů korun) online, s převodem peněz k zákazníkovi prostřednictvím blockchainu kryptoměny Bitcoin. Původní částka v Bitcoinech se tak pošle „na druhou stranu světa“ během několika desítek vteřin a tam se převede do místní měny, která putuje k zákazníkovi. Peníze z půjčky se tak k zákazníkům dostanou maximálně do několika hodin a to s minimálními poplatky.

roadster

Přečtěte si takéNové promo video Tesly ukazuje další záběry na supersport Tesla Roadster, včetně jeho interiéruNové promo video Tesly ukazuje další záběry na supersport Tesla Roadster, včetně jeho interiéru

Bitbond nabízí své služby ve více než 120 zemích, včetně České republiky. Její zakladatel je shodou okolností Čech Radoslav Albrecht, který dlouhodobě působí v Německu. V online rozhraní Bitbond lze o půjčku zažádat vyplněním základních informací, propojením soukromých a firemních bankovních účtů, PayPalu či sociálních sítí a ověřením identity přes videohovor. Poté už vše záleží jen na schválení a finálních podmínkách.

Německý Bitbond takto od roku 2013 rozpůjčoval 2 500 firmám přes 10 milionů dolarů a funguje na tom principu, že si firmy mohou prostředky (Bitcoin) půjčovat mezi sebou, nově s instantním převodem do běžné měny při nové půjčce. Snaha Bitbond spočívá v nahrazení klasického systému SWIFT, který je pro mezinárodní transakce využíván, ale většinou zabere až několik dní, má vysoké poplatky a reálně se peníze z bodu A do B nepřevádějí, jde pouze o zaslání příkazu mezi bankami.

SWIFT transakce mají navíc tu nevýhodu, že se v průběhu procesu může kdykoliv změnit kurz, takže se zasílaná částka může nakonec lišit. Nehledě na problémy, které vznikají využitím zprostředkovatelských bank v průběhu transakce. Peníze tak mohou plynout od původní banky přes dvě další, a až poté se dostanou k příjemci. Blockchain by měl tyto komplikace vyřešit.

Fintech startupy na vzestupu

Nejen na první pohled nové tradiční banky se ovšem pouští do finančního sektoru. Nedávno vznikl například startup Nexo, který prostřednictvím úvodní nabídky tokenů (ICO) získal prostředky ve výši 52,5 milionu dolarů na službu, díky které si u ní můžete uložit své kryptoměny výměnou za krátkodobou půjčku s rozumným úrokem. Například při uložení kryptoměny Ethereum v hodnotě 400 tisíc korun, lze získat půjčku mezi 180 až 220 tisíci korunami. A to s 5–12% úrokem.

nexo

Na podobném principu funguje i další kryptostartup SALT Lending. Ten vznikl již před takřka rokem a půjčuje klientům více než půl roku. Celkově takto rozpůjčoval již přes 35 milionů dolarů a čísla stále narůstají. Největší výhodou je to, že jakmile zákazník půjčku doplatí (platit lze běžnou měnou i kryptoměnami), jeho uložené kryptoměny jsou mu bez dalšího poplatku vráceny, velmi pravděpodobně i se značným zhodnocením.

Diskuze (0)

Novinka

Anonym