Apple splatil první část z 13 miliard eur, které má vrátit Irsku kvůli nezákonným daňovým výhodám

timcook
0Zobrazit komentáře

V průběhu roku 2016 začal řešit technologický gigant Apple spor s Evropskou komisí kvůli údajně nezákonným daňovým výhodám, které společnost získala v Irsku. Apple dostal tehdy pokutu ve výši 13 miliard eur, které má Irsku postupně vrátit zpět. Na tom by nebylo nic tak zásadního, kdyby s rozhodnutím nesouhlasil nejen Apple, ale i samotné Irsko, jenž peníze vůbec nechce.

I když případ nebyl ještě plně vyřešen, Apple začal s první platbou na účet Irska, kde budou peníze ležet až do vyřízení případu, jelikož o ně prozatím irská vláda nemá zájem, jak se vyjádřil její ministr financí Paschal Donohoe. Z celkových 13 miliard eur, tedy 333,8 miliard korun, bylo v první platbě převedeno 1,5 miliardy eur, respektive 38,5 miliardy korun.

krpyto10

Přečtěte si takéVzkvétající česká a slovenská krypto scénaVzkvétající česká a slovenská krypto scéna

Celých 13 miliard eur by se pak na irském účtu mělo objevit zhruba do konce září. Další soudní slyšení v případu by pak mělo započít na podzim letošního roku. Apple v minulosti díky daňovému zvýhodnění „legálně“ platil od roku 2003 na korporátní dani z příjmu jedno procento z evropských výdělků, od roku 2014 to pak bylo dokonce pouze 0,005 procent.

apple-store-m

Apple Store

Daňové zvýhodnění měla být dočasná podpora irské vlády, která si chtěla Apple na svém území udržet. Dle Evropské unie je ovšem zvýhodňování jednoho subjektu oproti druhému, ať už za jakýmkoliv účelem, nepřípustné. Velkou část peněz navíc Apple začal v průběhu roku přesouvat zpět do USA, které nabídlo zahraničním subjektům výhodnější daňové podmínky pro převod prostředků.

Foto: Apple

Diskuze (0)

Novinka

Anonym