Aplikace Be My Eyes propojuje nevidomé s milionem dobrovolníků, kteří jim na dálku pomáhají

Nela VítováNela Vítová

bemyeyestop
0Zobrazit komentáře

Pro lidi nevidomé nebo ty, jejichž zrak je určitým způsobem omezen, jsou každodenní úkony jako je například kontrola data trvanlivosti na obalu nebo zjištění spoje autobusu, velmi složité operace. Inovativní aplikace s názvem Be My Eyes si proto dala za cíl výrazně takto postiženým lidem ulehčit život díky spojení s jedním z milionu aktivních dobrovolníků, kteří jim právě v těchto situacích pomohou.

Služba funguje jednoduše na základě videohovoru, který si uživatel vyžádá pouhým stisknutím tlačítka v aplikaci. Výhodou tak je, že nevidomým může poskytnout pomoc člověk, který je třeba i tisíce kilometrů daleko. Aplikace v této době funguje ve více než 150 zemích, včetně České republiky, a dokáže propojit uživatele ve 180 různých jazycích.

skinners

Přečtěte si takéČeské ponožkoboty Skinners získaly v Sydney ocenění Gold Winner za produktový designČeské ponožkoboty Skinners získaly v Sydney ocenění Gold Winner za produktový design

„Normálně bych šla poprosit o pomoc svého souseda. Kdyby nebyl doma, volala bych známým a doufala, že to někdo z nich zvedne,“ popisuje své dřívější problémy Ashley Summers, která trpí poruchou zraku. Nyní však používá aplikaci každý den a tvrdí, že jí výrazně ulehčuje každodenní úkoly, které pro ni v minulosti byly bez osobní pomoci druhých velmi obtížné.

BeMyEyes1

Princip fungování neziskové služby je velice jednoduchý. Po stažení aplikace stačí pouze vybrat možnost, zda jste člověk s poruchou zraku nebo nevidomý či dobrovolník, který chce pomáhat. V případě, že nevidomý bude potřebovat pomoc, stiskne tlačítko v aplikaci, a ta ho automaticky spojí pomocí videohovoru s někým, kdo je právě dostupný.

Z podnětu od kamaráda služba pro desítky tisíc lidí

„Můžete se na 100 % spolehnout, že vám někdo pomůže zrovna ve chvíli, kdy to budete nejvíce potřebovat,“ říká zakladatel Be My Eyes, Dán, Hans Jorgen Wilberg. Ten nápad na aplikaci dostal, když mu jeho nevidomý známý řekl, že používá FaceTime hovor k vizuální asistenci. Wilberg se rozhodl, že chce takovým lidem pomoci, aby se nemuseli spoléhat pouze na své přátele a rodinu, a mohli běžně fungovat kdykoliv to budou potřebovat.

BeMyEyes4

Zakladatel společnosti Be My Eyes Hans Jorgen Wilberg

Nyní aplikaci využívá přes 77 tisíc lidí, kterým denně pomáhá tařka 1,2 milionu dobrovolníků z celého světa. Cílem je šířit povědomí o její existenci mezi co nejvíce lidí se zrakovým postižením a dokázat jim tak usnadnit běžné úkony, které pro ně jinak vyžadují velké úsilí nebo jsou bez spolupráce vidomého člověka prakticky nemožné.

BeMyEyes3

Foto: Be My Eyes

Diskuze (0)

Novinka

Anonym