Výzkumníci z univerzity MIT navrhli headset, který umí číst a reagovat na myšlenky uživatele

Filip HouskaFilip Houska

headset
0Zobrazit komentáře

Výzkumný tým z americké univerzity MIT podnikl zajímavý krok, se kterým by mohl výrazným způsobem změnit směr, jak lidé vnímají chytré hlasové asistenty. Vyvinul speciální headset, jež dokáže odpovídat na otázky uživatele, které si v duchu myslí, a to takzvanou subvokalizací. Produkt je zatím testován mezi úzkou skupinou lidí, kde vykazuje až 92% přesnost.

Technologie hlasových asistentů se za poslední roky stala pro mnohé uživatele (zejména ty americké) nedílnou součástí jejich běžných životů. Mohou za to hlavně chytré reprodukty jako například Echo od Amazonu, které je poháněno Alexou, nebo Google Home s Assistantem či například Siri od Applu. Novinka z dílen MIT však na to jde jinou cestou.

DACDC773-5025-4444-81AF-96419D3EDF7F

Přečtěte si takéApple do svého týmu najal šéfa umělé inteligence v Googlu. Má pomoci s vylepšením SiriApple do svého týmu najal šéfa umělé inteligence v Googlu. Má pomoci s vylepšením Siri

Jejich počítačový headset pod názvem AlterEgo, za jehož vývojem stojí studentský výzkumný tým z MIT vedený profesorem Pattim Maesem, má číst konkrétní myšlenky uživatele a následně na ně odpovídat, aniž by byly vysloveny nahlas. Jinak řečeno, to, co si uživatel „v duchu“ říká, AlterEgo rozpozná a zareaguje.

2B7BB4BC-E722-4172-A1C6-FE7DE3C27B82

AlterEgo bylo testováno i během hraní šachů

Zařízení se skládá z náhlavní soupravy vedoucí od ucha po čelist, která je vybavena malým počítačovým čipem, jenž má pracovat s veškerými daty. Právě zisk dat je patrně tím nejzajímavějším na celém produktu. Spočívá v tom, že senzory umístěné na soupravě zachytávají neuromuskulární signály z mozku, jež putují do svalů obličeje a hrdla.

Tyto signály AlterEgo následně rozpozná a pomocí speciálních sluchátek, které přenáší zvuk skrze kosti lebky a nikoliv uši, na ně díky použité počítačové technologii odpoví. A vzhledem k tomu, že se zvuk nepřenáší přes uši, může dotyčný slyšet okolní dění a s AlterEgem současně komunikovat. To vše v naprosté tichosti, pouze v „myšlenkovém“ procesu.

D86929FA-506E-42BE-B9A4-6D6A8C547FEF

AlterEgo je zatím v rané fázi testování, které bylo provedeno na deseti lidech a pouze s omezeným počtem dvaceti požadavků, jež po zařízení uživatel chtěl. Dosažené výsledky ovšem byly velmi pozitivní – AlterEgo mělo reagovat přesně z 92 procent, což na takto komplikovaný prototyp není špatné, a to i s ohledem na různé zaběhlé hlasové asistenty, které také nejsou stoprocentní.

Foto: AlterEgo

Diskuze (0)

Novinka

Anonym