V Holandsku vyrobili první boty ze zrecyklovaných žvýkaček

Nela VítováNela Vítová

gumshoe
0Zobrazit komentáře

Holanďané přišli na způsob, jakým efektivně využít obrovské množství odpadu ze žvýkaček, které každodenně končí na ulicích. Marketingová společnost IamAmsterdam, specializovaná úklidová služba Gum-Drop a výrobce bot Explicit se spojily, aby vytvořily úplně první botu, která má podrážku vyrobenou 100% ze zrecyklovaných žvýkaček. Projekt nazvaly The Gumshoe.

Jen v Nizozemí skončí v ulicích 1,5 milionu kilo žvýkaček ročně, což staví tento druh odpadu na druhé místo ihned po cigaretových nedopalcích. A protože rozklad umělé hmoty, ze kterých jsou žvýkačky běžně vyrobeny, trvá 20 až 25 let, vláda každoročně investuje miliony eur do jejich úklidu.

bres

Přečtěte si takéVýkonná ředitelka Kiwi.com Lucie Brešová z firmy odchází. Chce se více věnovat rodiněVýkonná ředitelka Kiwi.com Lucie Brešová z firmy odchází. Chce se více věnovat rodině

„Žvýkačky jsou vyrobené z umělé hmoty, ale tím, že jsme tento materiál zrecyklovali, dokázali jsme vytvořit úplně nový druh gumy,“ komentuje projekt designerka spolupracující se společností Gumdrop.

Celý proces výroby bot začíná tím, že specializovaný tým sesbírá pomocí přístrojů žvýkačky z ulic. Materiál je později zrecyklován a jeho částečky jsou ve formě zrnek zapuštěny do podrážky boty. Ta je navíc tvořena rýhami, které tvoří mapu Amsterdamu.

gumshoe2

Tvůrci svůj projekt představují jako první botu na světě tvořenou pouze ze žvýkačky. Ta však tvoří pouze podrážku a zbytek boty je kožený. Nyní je cílem myšlenku rozšířit do dalších velkých měst, tím ulehčit způsob úklidu tohoto odpadu, a především představit ekologický způsob, jakým lze materiál využít.

Boty budou v prodeji od června letošního roku ve dvou různých barvách, růžové a černo-červené.

Foto: Gumshoe

Rubriku Startupy podporujíjt-retina

Diskuze (0)

Novinka

Anonym