Tvůrci kryptoměnového startupu Centra, který přes ICO vybral 32 milionů dolarů, byli zadrženi

centrafounders
0Zobrazit komentáře

Průběh loňského roku by se dal popsat jako absolutní boom technologií blockchainu, kryptoměn a také financování prostřednictvím ICO, kdy startupy získávají kapitál od investorů výměnou za nově vydávanou a zlevněnou kryptoměnu. Jedním z projektů, kterému se podařilo vybrat desítky milionů dolarů byl i startup Centra dvojice Sohraba Sharmy and Roberta Farkase, který se dočkal podpory i od boxera Floyd Mayweathera nebo hudebního producenta DJ Khaleda.

Nyní ovšem na stranu startupu, který vydal vlastní kryptoměnu s názvem CTR, přišla žaloba od Komise Spojených států amerických pro cenné papíry a burzu (SEC), protože startup měl údajně nabízet digitální měnu pod záminkou tvorby finančního produktu, ale přitom nebyl registrován právě u regulatorního orgánu SEC. Produkt Centry je speciální online peněženka, do které má jít uložit kryptoměnu, směnit ji za desítky dalších kryptoměn během sekund nebo s nimi platit prostřednictvím vydané platební karty.

BBE29E00-6E48-464E-A7D0-1CD0F8FAF535

Přečtěte si takéStartup herečky Gwyneth Paltrow získal investici ve výši 50 milionů dolarů a expanduje do EvropyStartup herečky Gwyneth Paltrow získal investici ve výši 50 milionů dolarů a expanduje do Evropy

Oba tvůrci jsou podezřelí z toho, že na webu při marketingové kampani využili falešné fotografie, jména a biografie lidí v nejvyšších pozicích startupu, aby vytvořili umělý dojem exkluzivity, a také z toho, že lákali své investory na partnerství, například s Visa či MasterCard, která ve skutečnosti neexistovala. Tímto způsobem byla Centra schopna vybrat od investorů přes 32 milionů dolarů.

centra

Americké úřady jsou jistým způsobem benevolentní ke startupům, které se neregistrovaly u regulatorního orgánu a jsou schopny vše vyřešit pouze menší pokutou, nicméně uvádění investorů v omyl je v USA trestným činem, což by mohlo firmě, která je registrována v americkém Delaware a služby provozuje z floridského Miami, působit značné potíže.

Jeden z placených příspěvků Centry na Instagramu Floyda Mayweathera:

Důkazem toho, že americké úřady jednají v podobných záležitostech velmi rychle je fakt, že ihned po podání žaloby u federálního soudu v Southern District v americkém státě New York, byli oba zakladatelé startupu zadrženi a obviněni ze zločinu podvodu a také nedostatečné registrace u SEC. Jeden ze zakladatelů, Robert Farkas, se dokonce ještě před zadržením snažil dostat z USA – měl již zakoupené letenky a byl připraven k odletu, který ale nestihl.

Co bude dál?

Je jen málo pravděpodobné, že by byla na dvojici uvalena vazba, nicméně i tak čeká Farkase a Sharmu zákaz podnikatelské činnosti na území Spojených států, nutnost vrátit všechny vybrané prostředky získané prostřednictvím ICO plus penále, a zároveň by rád SEC zabránil dvojici vystupovat v jakékoliv americké společnosti na vedoucích pozicích a také jí zakázat účast v jakékoliv formě podobného financování, jak u kryptoměn, tak na klasickém trhu.

centramob

Cena tokenu CTR spadla ihned po oznámení žaloby téměř na šestinu své hodnoty z 0,31 dolarů za kus na méně než 0,06 dolarů. Nyní se pohybuje dle serveru CoinMarketCap na hranici 0,10 dolarů a celkový objem transakcí za posledních 24 hodin překročil 203 milionů dolarů, především díky tomu, že je Centra na jedné z největších burz, Binance.

Foto: LinkedIn

Diskuze (0)

Novinka

Anonym