Tesla potvrdila, že bude od druhé poloviny letošního roku profitabilní

roadster

Chystaný Tesla Roadster

0Zobrazit komentáře

Během včerejšího dne jsme se zmiňovali o tom, že má Tesla potíže s produkcí nového Modelu 3 a že do jejího vedení musel vstoupit přímo Elon Musk, aby vyřešil ty největší problémy. To evidentně funguje a produkce se zrychluje, stejně jako jsou jasnější kroky, které je třeba podniknout dále. Nicméně i tak se Tesle v poslední době nevedlo tak, jak by si vedení představovalo, a investoři čekali na novinky, protože se zdálo, že kalifornské automobilce pomalu docházejí peníze.

To kolem víkendu vyvrátil přímo Elon Musk, který tvrdí, že Tesla bude již v třetím a čtvrtém čtvrtletí tohoto roku profitabilní, včetně pozitivního cash flow. Stalo se tak v reakci na článek amerického serveru The Economist, který spočítal, že bude muset Tesla pro svůj bezproblémový chod v letošním roce získat další 2,5 až 3 miliardy dolarů.

Akcie Tesly se od konce února až do konce minulého týdne propadly téměř o 16 %, vliv na to měla i nedávná smrtelná havárie Modelu X se zapnutým autopilotem na kalifornské dálnici, ve které si Tesla stále není jistá příčinou. Poslední oznámení o profitabilitě v druhé polovině roku ale opět posunuje akcie nad 300 dolarů za kus, což představovalo nárůst 2,4 procent.

mall

Přečtěte si takéInternetová televize Mall Group získala ze Streamu Vaňka, Zunu, Gebriana nebo dramaturga KrušinuInternetová televize Mall Group získala ze Streamu Vaňka, Zunu, Gebriana nebo dramaturga Krušinu

Během následujících 3 měsíců by se měla produkce Modelů 3 posunout na 5000 kusů za týden, což by s ohledem na marži na každém kusu znamenalo značný nárůst příjmů. Tesla totiž nemá ani v nejmenším problémy s počtem prodaných kusů, ale pouze s rychlostí výroby, a to takřka u všech svých vozidel.

Vliv na tržby budou mít i nové modely

Kromě postupné eliminace stávajících problémů se také Tesla chystá na oznámení bližších podrobnosti ohledně svých nových modelů vozidel, konkrétně sportovního Tesla Roadsteru, jehož cena přesáhne 200 tisíc dolarů a počet kusů bude zpočátku limitován, a nákladních automobilů Tesla Semi, které mají na předobjednávkách již desítky tisíc kusů.

semi

Foto: Tesla

Chystané nákladní elektromobily Tesla Semi

I tak je ovšem třeba brát Muskovi odpovědi a plány trochu s rezervou. Ne, že by je Tesla nakonec nesplnila, ale spíše se může stát, že bude profitabilní až s posledním kvartálem nebo přelomem roku, jelikož do většiny oznámení často skočí problém, jenž zaviní zpoždění.

Foto: Tesla

Diskuze (0)

Novinka

Anonym