Startup Bird spustil službu na půjčování elektrických koloběžek. V ulicích ale způsobují chaos

Nela VítováNela Vítová

Bird scooter

Elektrické koloběžky startupu Bird

0Zobrazit komentáře

Americký startup Bird získal 115 milionů dolarů na spuštění služby, která umožňuje vypůjčení elektrických koloběžek pro dospělé po celém San Franciscu či Los Angeles. Nikdo ale neurčil pravidla, kam by se měly koloběžky umístit po skončení jízdy. Obyvatelé měst proto mají z nového fenoménu smíšené pocity.

Někteří si službu zamilovali a jsou s novým způsobem dopravy po městě spokojeni. Tvrdí, že je to levný a jednoduchý způsob, jak se dopravit z místa na místo, aniž by byli závislí na automobilu nebo veřejné dopravě. Ostatní jsou rozčílení a zastávají názor, že rostoucí počet koloběžek způsobuje chaos na ulicích, protože stroje nefungují na principu dokovacích stanic jako jiná elektrická kola a je možné je nechat kdekoliv. Stěžují si především na svých sociálních sítích a žádají o změnu v organizaci.

Uber nové generace? I toto označení se novému způsobu přepravy dostalo. A to i díky faktu, že společnost Bird založil bývalý výkonný ředitel Uberu a Lyftu Travis VanderZanden. Služba funguje velice jednoduše pomocí aplikace, stačí si na mapě najít nejbližší nabitou koloběžku, zaplatit drobnou částku za vypůjčení a na konci jízdy ji odložit, kde se vám to hodí.

mark

Přečtěte si takéTomáš Dunovský: The Facebook aneb proč je Mark Zuckerberg nejmocnějším člověkem na světěTomáš Dunovský: The Facebook aneb proč je Mark Zuckerberg nejmocnějším člověkem na světě

Během několika týdnů spustili podobnou službu dva další startupy – Lime a Spin. Výsledkem jsou stovky koloběžek pohozených na chodnících po celém městě, především pak v San Franciscu. Bird minulý týden oznámil, že představitelé města chtějí službu zrušit úplně. Předseda San Francisca Aaron Peskin však toto tvrzení pro server Business Insider popřel.

M.G. Siegler, hlavní partner Google Ventures, napsal na svém Twitteru: „Ještě před pár týdny jsem v San Franciscu na žádnou koloběžku nenarazil. Teď nevyjdete z budovy, aniž byste o nějakou nezakopli.“

Jak koloběžky vlastně fungují?

Každá koloběžka je vybavena baterií a motorem, díky kterému je stroj schopen vyvinout rychlost až 15 mil za hodinu. Po stažení aplikace a vytvoření osobního profilu se objeví mapa s dostupnými koloběžkami ve vašem okolí včetně stavu baterie. Před první jízdou je nutné do aplikace naskenovat váš řidičský průkaz a poté již stačí pouze oskenovat QR kód umístěný přímo na kolobežce. Za 1 dolar se stroj odemkne a poté si aplikace účtuje 15 centů za minutu jízdy.

birdhelmet

Bird kvůli bezpečnosti rozdává bezplatné ochranné přilby

Na prostoru pro umístění chodidel nechybí důležitá upozornění: nutnost nosit přilbu po celou dobu jízdy, dosažení věku 18 let a vlastnictví platného řidičského průkazu. Koloběžku smí řídit pouze jeden člověk, pravidla nepovolují jizdu dvou osob, ale jen málokdo pravidla dodržuje. Bird slíbil, že aby předešel koloběžkám pohozeným v ulicích, vyšle každou noc tým zaměstnanců a dobrovolníků, kteří je vezmou, nabijí a rozmístí na další den na místa, kde jsou používány nejvíce.

Zajímavým konceptem je také to, že si můžete sami přivydělat 5 dolarů za nabití jedné koloběžky, bez limitu počtu koloběžek za den. Je ale možné, aby služba tímto způsobem fungovala i v budoucnu? Nebo je nutné vypsat striktní nařízení, která budou určovat místa, kam bude možné koloběžku odložit? Na to odpoví až následující měsíce.

Foto: Bird

Diskuze (0)

Novinka

Anonym