Evropská unie plánuje do evropských investičních fondů vložit přes 65 miliard korun

eu_flag_1
0Zobrazit komentáře

Startupům, menším i větším firmám a především samotným investičním fondům se v posledních několika letech skvěle daří. Co je ovšem dlouhodobým problémem je fakt, že fondy často rychle vyčerpají svoji kapacitu pro evropské startupy a poté míří na západ, což vytváří neporovnatelný rozdíl mezi USA a celou Evropskou unií.

Program VentureEU Evropské unie se tak chce zaměřit na to, aby rozdíl mírně vyrovnal tím, že do vybraných investičních fondů po Evropě investuje „vlastní“ kapitál. Ten bude pocházet zčásti z EU a z části od 6 již předvybraných privátních fondů, které se do programu mají zapojit. Celkem takto chce VentureEU navýšit kapitál evropských VCs o 2,6 miliard eur, tedy 65,7 miliard korun.

plaza

Přečtěte si takéLegendární Hotel Plaza v New Yorku je na prodej. Kupec nabízí stovky milionů v kryptoměněLegendární Hotel Plaza v New Yorku je na prodej. Kupec nabízí stovky milionů v kryptoměně

VentureEU z prostředků Evropské unie získala již 407 milionů eur, respektive 10,3 miliardy korun, a od dalších investorů chce vybrat zbývajících 2,1 miliard eur. Soustředit se má především na firmy v oblastech jako digitální služby, zdravotnictví, věda nebo energetika. To vše by mělo zajistit, že se Evropa přiblíží v investicích americkému trhu, který je aktuálně zhruba 6x větší.

miton

Vedení investiční skupiny Miton

Pro zajímavost, v USA je přes 109 privátních firem, které mají hodnotu nad 1 miliardu dolarů, v celé Evropě je jich pouze 26, a to i přesto, že se jedná o mnohem rozmanitější trh – to je ostatně problém pro spoustu společností, které chtějí expandovat ze západu do Evropy – složitá legislativa, která se více či méně liší v každém jednotlivém státě. I tak je to nicméně velký krok kupředu.

Foto: Miton, justusbluemer / Flickr

Diskuze (0)

Novinka

Anonym