Elon Musk testuje novou hyperloopovou kapsli, která má dosáhnout rychlosti až 500 km/h

Filip HouskaFilip Houska

elonmuskxx

Elon Musk

0Zobrazit komentáře

Vizionář a podnikatel Elon Musk zveřejnil na svých sociálních sítích plány týkající se hyperloopové přepravy. Šéf automobilky Tesla a startupů jako SpaceX a The Boring Company chce s hyperloopem v následujícím testu dosáhnout rychlosti okolo 500 kilometrů v hodině. Použije k tomu upravenou kapsli, na které jeho tým pracuje.

Vizi hyperloopu jakožto moderní ultrarychlé přepravy v přetlakových kapslích představil Musk v roce 2013 jako open-source pro ostatní firmy, kterého se vzápětí chytly startupy jako Virgin Hyperloop One, který například dosáhl během testu kapsle rychlosti okolo 386 km/h (původně Hyperloop One) a Hyperloop Transportation Technologies.

coinbasemmm

Přečtěte si takéKryptoměnová směnárna Coinbase spouští vlastní investiční fond ve výši 15 milionů dolarůKryptoměnová směnárna Coinbase spouští vlastní investiční fond ve výši 15 milionů dolarů

Sám Musk se však v této oblasti také angažuje. Dokazuje to nejen test vlastní kapsle ze srpna minulého roku, ale částečně také postupy startupu The Boring Company, který se vesměs zabývá kopáním tunelů pro podzemní přepravu a pokud neprodává plamenomety. Nyní jeho vyjádření nasvědčuje tomu, že se brzy uskuteční další zkouška.

https://www.instagram.com/p/BYckipugds5/

Musk na svém Twitteru oznámil, že chystá test upravené hyperloopové kapsle, na které pracují jeho firmy Tesla a SpaceX, jež by mohla zvládnout rychlost až 500 kilometrů za hodinu. To je při specifických podmínkách zhruba polovina rychlosti zvuku (standardně je rychlost zvuku stanovena na přibližně na 1 235 km/h).

Dosažení této rychlosti vychází zejména z předchozích, srpnových zkušeností, kdy kapsle (tehdy ještě nijak zvlášť upravená) dosáhla rychlosti okolo 355 kilometrů za hodinu. Po tomto testu navíc Musk zmínil, že se pokusí dosáhnout oné „poloviny rychlosti zvuku“ v následujících měsících. To se nicméně neuskutečnilo, a proto se k tomu Muskův tým schyluje nyní.

hyperloopone

Poměrně zásadním aspektem očekávaného testu bude avizovaný úsek, na kterém bude upravenou kapsli zkoušet. Musk totiž chce, aby rychlost 500 kilometrů v hodině dosáhla na trase dlouhé přibližně 1,2 kilometrů, a to včetně úspěšného zabrždění, respektive zastavení. Jedná se tak o poměrně „nebezpečný“ úsek, u kterého sám jinak optimistický Musk očekává, že se kapsle může proměnit v „pomačkané železo“.

Foto: TED Conference (Flickr); Virgin Hyperloop One

Diskuze (0)

Novinka

Anonym