Čínský gigant Baidu představil fotobanku, která díky blockchainu ochrání práva majitelů fotek

Nela VítováNela Vítová

china
0Zobrazit komentáře

Čínský internetový vyhledávač Baidu představil nový způsob uchovávání fotografií v databázi, která funguje na principu blockchainu z důvodu zvýšení ochrany práv. Služba s názvem Totem funguje oficiálně od středy a používá blockchain k uchování práv každé jedinečné fotografie. Ty pocházejí od reálného uživatele, jehož celé jméno je zveřejněno, a který má plná uchovávací práva vztahující se k jeho obrázkům na různých stránkách. 

Díky datové kapacitě a umělé inteligenci databáze dokáže porovnat fotografie kolující po internetu s daty uchovanými ve vystopovatelném blockchainu. Výsledkem je poté možnost dokázat pravdivost nepodložených obvinění z omezování autorských práv fotografií. 

Co je to Blockchain: Blockchain je speciální druh distribuované decentralizované databáze uchovávající neustále se rozšiřující počet záznamů, které jsou chráněny proti neoprávněnému zásahu jak z vnější strany, tak i ze strany samotných uzlů peer-to-peer sítě. Nejčastější aplikací technologie blockchainu je použití jako účetní kniha kryptoměn (např. bitcoinu), jež uchovává transakce provedené uživateli. Kombinace s kryptografií umožňuje zajistit anonymitu operací a zamezit neoprávněné transakce.

V návaznosti na novou službu, kterou Baidu zprovoznilo, přešlo ihned na tento princip fungování také několik dalších databází. Jednou z nich je i čínský partner jedné z největších světových fotobank Getty Images, společnost Visual China Group. 

aa

Ačkoliv zůstává nejasné, zda je tato platforma postavena na veřejném či soukromém blockchainu, pro vyhledávač, který je často označován jako “čínský Google”, to znamená tlak k přijetí blochainu ve všech jeho funkcích. 

Nové oznámení přišlo pouhých několik měsíců poté, co společnost v lednu představila svou první službu fungující na určitém způsobu blockchainu, tedy vlastní verzi tzv. CryptoKitties, čínské Laici Go. 

Diskuze (0)

Novinka

Anonym