Amazon začne do dvou let natáčet svoji adaptaci Pána prstenů. Stát ho má až miliardu dolarů

Filip HouskaFilip Houska

gandalf

Gandalf

0Zobrazit komentáře

Poté, co americký e-commerce gigant Amazon vloni koupil práva k natočení vlastního seriálu s tématikou Pána prstenů, vyplouvají nově na povrch bližší detaily. Dle smlouvy musí Amazon začít s produkcí do dvou let a bude moci použít materiál z původní trilogie, přičemž se jeho rozpočet může navýšit až na jednu miliardu dolarů (20,7 miliardy korun).

O smlouvě, kterou Amazon v listopadu minulého roku uzavřel s Tolkien Estate, subjektem spravujícím majetek zesnulého J. R. R. Tolkiena (autora trilogií Pán prstenů a Hobit), nakladatelstvím HarperCollins a filmovým studiem New Line Cinema, se hovořilo jako o „šílené“. Amazon totiž jen za práva zaplatil až čtvrt miliardy dolarů (cca 5,2 miliardy korun).

E60B573F-E915-40BB-9F77-76F0375F0362

Přečtěte si takéHra Pokémon GO bude během svátku Den Země odměňovat hráče za úklid veřejných prostorHra Pokémon GO bude během svátku Den Země odměňovat hráče za úklid veřejných prostor

Za tuto částku si gigant pod vedením Jeffa Bezose koupil závazek natočit pět sérií založených na ikonické Středozemi, které budou vysílány na streamovací službě Amazon Prime. Součástí 250milionové sumy logicky nejsou náklady na produkci. Herecké castingy, zakomponování producentů nebo tvorba vizuálních efektů tak mohou Amazon stát až jednu miliardu dolarů.

9716CC62-0678-40E0-8AB7-77310623A537

Na Amazon Prime se má první série nového Pána prstenů dostat v roce 2021

S tak vysokými produkčními náklady se pojí i rychlost, za kterou musí Amazon očekávanou seriálovou adaptaci jedněch z nejkultovnějších děl kinematografie natočit. Podle smlouvy má povinnost produkci započít do dvou let, tedy maximálně do konce příštího roku, což na tak komplexní seriál není dlouhá doba.

„Jeden z nejkomplikovanějších dealů, jaký jsem kdy viděl,“ říká Matt Galsor, tvůrce smlouvy mezi Amazonem a Tolkien Estate.

V rámci tohoto časového horizontu bude také nutné důkladně promyslet děj. Amazon již v době uzavření smlouvy uvedl, že se bude seriál odehrávat v době před Společenstvím prstenů, prvním dílem trilogie. Nebylo však známé, jestli bude moci Amazon použít původní materiál z filmů Pán prstenů (případně i Hobita) režiséra Petera Jacksona, což nyní objasňuje server The Hollywood Reporter. Dle smlouvy mohou producenti „volně“ čerpat z originálních postav, podobných dějových linek a dalšího, nespecifikovaného materiálu.

Jeff Bezos, zakladatel a CEO Amazonu

Dotazy padají i na herecké obsazení, které se ve Středozemí pod taktovkou tohoto giganta z washingtonského Seattlu objeví. Tyto informace zatím nejsou zveřejněné, stejně tak jako termín vydání prvního dílu, respektive série.

Boj za ovládnutí streamovacích platforem

Bezosův Amazon se tímto odvážným krokem, který nese mnoho potenciálních problémů v podobě nezájmu publika pro nasycenost z původních filmů, špatného zpracování objektivně řečeno skvělých děl nebo porušení konkrétních bodů z už tak komplikované smlouvy, snaží ataktovat zaběhlé streamovací platformy.

netflix_1

Daredevil, další oblíbený seriál z produkce Netflixu

Tou nejzásadnější službou je pochopitelně Netflix, jemuž se s produkcí vlastního obsahu (například se Stranger Things, Narcos či House of Cards) poměrně daří, což dokazují i vyhlídky na letošní příjmy ve výši 15 miliard dolarů. Původně měl i zálusk na zmíněná práva k Pánu prstenů, nicméně na 250milionovou nabídku, kterou položil Amazon, nijak nezareagoval.

hbo

Silicon Valley, seriál pod taktovkou HBO

Další „hrozbou“ je vedle giganta HBO (Hra o trůny nebo Silicon Valley) také americký zábavní konglomerát Disney se svou chystanou streamovací službou, pod kterou bude produkovat další dodatečné díly kultovní ságy Star Wars. Potenciálním soupeřem by mohl být i Apple, jenž postupně buduje základnu (zatím) zejména specifických pořadů jako například Planet of the Apps nebo Carpool Karaoke.

Foto: TheLotrTv (reprofoto, YouTube), Netflix, Amazon

Diskuze (0)

Novinka

Anonym