Vesmírný startup SpaceX dostal povolení na vynesení více než 4 tisíc internetových satelitů

falconheavy2
0Zobrazit komentáře

V druhé polovině února jsme informovali o tom, že vesmírný startup Elona Muska SpaceX úspěšně vynesl do vesmíru první prototypy satelitů Starlink, které by měly v budoucnu sloužit pro vysílání rychlého internetu na Zemi s maximálním pokrytím. Po pilotních testech nyní získává SpaceX zelenou od úřadu FCC na vynesení celkem 4425 kusů těchto satelitů z plánovaných 12 tisíc.

Polovinu z nich by pak Starlink měl mít ve vesmíru již během příštích 6 let s tím, že všech 4425 satelitů vynese mimo Zemi celkem 83 raket. Pokud bude většina misí úspěšná, předpokládá se, že dostane SpaceX povolení i na start zbývajících satelitů. Důvodem pro toto rozdělení je fakt, že první várka satelitů bude operovat ve větší výšce a zároveň na jiné frekvenci než ty zbývající.

sf1

Přečtěte si takéCisco poskytne 50 milionů dolarů na pomoc lidem bez domova v okolí Silicon ValleyCisco poskytne 50 milionů dolarů na pomoc lidem bez domova v okolí Silicon Valley

Každý ze satelitů by měl pokrýt oblast zhruba 1060 kilometrů z výšky 1150 kilometrů a váha každého z nich by neměla překročit 500 kilogramů. Všechny satelity by pak měly být schopny zajistit internetové připojení s odezvou pouhých 7 milisekund. Testovací satelity momentálně operují ve výšce 625 kilometrů a připojeny jsou ke třem různým testovacím stanicím na Zemi.

falcon9

SpaceX je tak vůbec první americkou společností, která získala povolení k realizaci takto složitého a dlouhodobého projektu. Muskův startup nicméně může díky velkému množství ostatních misí snižovat náklady tím, že satelity vyšle souběžně s dalším nákladem v prázdném prostoru, což mu dává další výhodu oproti konkurenci, která je ve zdržení právě kvůli ceně startů.

Tichá konkurence v pozadí

Pro srovnání například Samsung v roce 2015 oznámil svůj plán vyslání 4600 kusů satelitů, které by měly operovat ve výšce 1400 kilometrů a být schopny zajistit internet pro 5 miliard obyvatel na Zemi s datovou kapacitou 200 GB za měsíc pro každého. Naopak firma OneWeb, do které investoval i miliardář Richard Branson, chce mimo zemského povrchu pokrýt internetem například i soukromá a komerční letadla.

Foto: SpaceX

Diskuze (0)

Novinka

Anonym