Uber se dohodl s vládou, v Česku bude jezdit jen s licencemi a evidencí tržeb

Jiří SvobodaJiří Svoboda

0Zobrazit komentáře

Přepravní společnost Uber uzavřela na jednání s Vládou České republiky dohodu, která jeho fungování v Česku přiblíží taxislužbě. Předseda vlády v demisi Andrej Babiš totiž oznámil, že Uber začne podnikat pod novou, v České republice registrovanou entitou a zajistí, že jeho řidiči budou mít licence pro smluvní přepravu i elektronickou evidenci tržeb. Nově také bude v Česku odvádět daně, ty doposud platil v Nizozemsku.

Jak uvádí web ČT24, podle ministra dopravy v demisi Dana Ťoka se zástupci Uberu omluvili a přiznali, že ne všechno, co dělali v minulosti, bylo správně. Následující postup by mělo stvrdit memorandum mezi Uberem a vládou, které bude uzavřené ještě v březnu.

909FE7D1-54D1-4CDC-BD0A-63803071B051

Přečtěte si takéInvestiční skupina Miton dosazuje do svého startupu Biano nového CEO, Michala ZelinkuInvestiční skupina Miton dosazuje do svého startupu Biano nového CEO, Michala Zelinku

Naše dnešní jednání s panem premiérem, paní primátorkou, ministryní financí, ministrem dopravy a náměstkem ministra průmyslu a obchodu bylo velmi konstruktivní. Připomínky z dnešní schůzky bereme velmi vážně – rozhodně jsou nyní před námi úkoly, které musíme vyřešit. Věříme, že další jednání budou následovat i v budoucnu, protože jsme odhodlání učinit to správné pro tisíce spotřebitelů, řidičů i pro Prahu,“ říká Alexei Stakh, generální ředitel Uberu pro střední a východní Evropu.

Jak bude konkrétně firma postupovat a jak se změny dotknou stávajících řidičů v Uberu Česku, není v tuto chvíli jasné. „Bohužel v tuto chvíli nemůžeme poskytovat další informace. Proces je teprve na začátku,“ doplnila mluvčí Uberu pro Českou republiku Miroslava Jozová.

ubersf

Autonomní vozidlo testované Uberem

Protesty taxikářů, které v minulých týdnech blokovaly dopravu, mají přesto pokračovat. Řidiči taxislužeb budou nadále vyjadřovat svůj nesouhlas v oblasti Magistrátu hlavního města Prahy každý pracovní den až do příštího pátku mezi 14. a 15. hodinou.

Taxify bude jednat už příští týden

Společnost Taxify provozující v Česku typologicky podobné služby jako Uber, bude jednat s vládou již v pondělí. Zda bude i s touto společností vyjednáno podobné memorandum však není jasné. „Zatím s nimi neproběhlo jednání, takže taková možnost vůbec není na stole, “ řekla pro CzechCrunch.cz mluvčí Úřadu vlády Barbora Peterová.

„Jsme rádi, že se státu daří s jednotlivými aktéry nacházet řešení, které je výhodné pro všechny. Také my jsme připraveni si vyslechnout, co od nás vláda očekává. Podle toho se poté budeme řídit,“ doplnil za Taxify Matěj Beňuška, který má ve společnosti na starost expanzi na nové trhy.

K situaci se pro CzechCrunch vyjádřil i Ondřej Krátký, CEO společnosti Liftago, která pracuje pouze s licencovanými řidiči a zároveň dlouhodobě kritizuje blokády taxikářů:

„Naši digitální konkurenti dosud odpovědnou a moderní regulaci efektivně zdržovali a o spolupráci několik let jen mluvili. Věřím, že srovnání podmínek a zajištění vymahatelnosti zákona umožní férovou konkurenci a umožní ještě více hráčům bojovat o kvalitnější služby zákazníkům. Liftago od počátku respektovalo i ty zákony, které se týkaly pouze řidičů.“

khosrowshahi

Dara Khosrowshahi, současný CEO Uberu

Foto: Uber, Phocuswright (Flickr)

Diskuze (0)

Novinka

Anonym