Skydio R1 je nový autonomní dron, který se dokáže zcela sám vyhýbat překážkám (video)

Jiří SvobodaJiří Svoboda

dron1
0Zobrazit komentáře

Trh s komerčními drony za posledních několik let doslova explodoval a zatímco se jeho světovým lídrem stalo čínské DJI, v tomto perspektivním odvětví se objevují také menší projekty s nadějnými technologiemi. V posledních dnech pak v tomto směru zaujal startup Skydio, který sází především na pokročilé autonomní systémy.

Dron s označením R1 není na první pohled ničím zvláštní, jakmile se ale za letu zaměří na pohybující se objekt, dokáže ho zcela automaticky následovat, natáčet a především se přitom precizně vyhýbat veškerým překážkám. Nemá problém ani s hustým lesním porostem a tak je ideální například pro adrenalinové sportovce, kteří se při svých výkonech chtějí natáčet.

hyper

Přečtěte si takéVirgin Hyperloop One odhalil v Dubaji prototyp hyperloopu s luxusním interiéremVirgin Hyperloop One odhalil v Dubaji prototyp hyperloopu s luxusním interiérem

Samostatný let umožňuje především kombinace dvanácti kamer, silného „AI procesoru“ NVIDIA TX1 a principů strojového učení. R1 také dokáže dle libosti natáčet pohybující se objekt prioritně zepředu nebo zboku.

Výsledné záběry z hlavní kamery mohou být v rozlišení 4K a 30 FPS nebo Full HD a 60FPS – kvalita záběru tedy uspokojí i náročnější filmaře. Právě plná samostatnost dronu však může vytvořit i záběry, které nevypadají zcela přirozeně. „Je to jako bych dal své tříleté dceři kameru a řekl jí, ať mě udrží v záběru. Trhá se a stále se pohybuje okolo,“ řekl ve své videorecenzi youtuber Casey Neistat, který s drony pravidelně operuje ve svých videích.

Skydio R1 je oproti konkurenci velký a nedá se složit jako například modely DJI Mavic či DJI Spark. Také se ovládá přes mobil, nikoliv externím ovladačem, který by umožňoval i kontrolování z větších vzdáleností a pro tuto chvíli má navíc nepříliš přívětivou prodejní cenu ve výši 2500 dolarů. Pro srovnání, DJI Mavic lze pořídit za cenu od 850 dolarů.

70 milionů dolarů v investicích

Přes všechny počáteční nedostatky je samotná autonomní technologie aspektem, který je velice nadějný. Žádný jiný dron na trhu takto pokročilé funkce sledování objektu nemá a tak se do budoucna nabízí i možnost odkoupení Skydio některou ze zavedených výrobců dronů. To však pravděpodobně není v plánu, protože tento kalifornský startup, jehož tvůrci jsou absolventi slavné MIT, vybral již 70 milionů dolarů ve čtyřech investičních kolech, kterých se účastnil i zřejmě nejslavnější startupový investiční fond: Andreessen Horowitz.

Vývoj dronu začal před čtyřmi roky s malým letadlem, které bylo pomocí senzorů a laserů schopné letu v podzemních garážích.

„Už tento projekt měl za cíl vytvořit věc, která bude schopna manévrů, co nezvládnou ani nejlepší piloti světa,“ vysvětlil Adam Bry, CEO a spoluzakladatel Skydio.

Pro firmu se tak otevírají vrata do stále většího trhu, který ostatně před časem opustilo GoPro a jeho dron Karma, který by jinak znamenal pro Skydio konkurenci navíc.

skydio2

Lesní prostředí, tak jak ho vidí Skydio R1

skidio

Diskuze (0)

Novinka

Anonym