SpaceX úspěšně vyneslo na oběžnou dráhu v pořadí již padesátou raketu Falcon 9

spacexcsr
0Zobrazit komentáře

Zdá se to jako neuvěřitelné číslo, ale během osmi let se relativně novému startupu SpaceX Elona Muska podařilo mimo Zemi poslat již 50 raket s označením Falcon 9, které vynikají svojí znovuvyužitelností nosníku pro další starty, což dává SpaceX výhodu před konkurencí. Tuto metu překonalo SpaceX před 2 dny úspěšným startem Falconu 9 s nákladem španělského satelitu Hispasat, pouze necelé 2 týdny po tom, co startup vyslal do vesmíru testovací satelity pro vlastní internetové připojení.

Od začátku letoška je to pro Falcon 9 již pátý úspěšný start. Celkem se historicky podařilo raketu odpálit či rovnou znovu vrátit na Zemi již 48x, jednou pak neúspěšně a jednou částečně. Od minulého roku SpaceX v počtech startů překonalo veškerou konkurenci, především v podobě firem Arianespace či ULA.

komora-m

Přečtěte si takéZoot.cz má nového šéfa marketingu. Jiřího Caudra nahrazuje Martin KomoraZoot.cz má nového šéfa marketingu. Jiřího Caudra nahrazuje Martin Komora

Zajímavá čísla na to, že komerční lety provozuje SpaceX teprve od roku 2013. Jen pro srovnání, start Falconu 9 si lze objednat za 62 milionů dolarů, v přepočtu 1,2 miliardy korun, oproti tomu kdysi dominantní konkurenční Atlas V od ULA stojí 108 milionů dolarů, respektive 2,2 miliardy korun. Jen v minulém roce SpaceX překročilo Atlas V v počtu startů více než dvakrát.

falcon9

ULA má v záloze při prodeji zákazníkům jednu „výhodu“, a to prakticky bezchybnou historii startů, kdy posledních 75 z nich proběhlo bez jakéhokoliv problému. Vzhledem k tempu SpaceX to ale vypadá, že ne nadlouho – dle Elona Muska by se tomu tak mělo stát již v průběhu příštího roku, maximálně první poloviny roku 2020.

falcon9

V té době už budou vcelku běžné i starty mnohem většího modelu rakety SpaceX s označením Falcon Heavy, kterou se podařilo otestovat koncem února na Mysu Canaveral při výnosu testovacího nákladu v podobě Tesly Roadster. Falcon Heavy bude schopen unést 3krát více nákladu a bude stát pouze o 28 milionů dolarů více. Jen tento rok by se měl do vesmíru podívat ještě jednou, v druhé polovině by pak SpaceX chtělo zkusit poslat mimo Zemi první lidskou posádku.

Počet úspěšných misí SpaceX a konkurence dle roku:

Foto: SpaceX

Diskuze (0)

Novinka

Anonym