Podvodná kryptoměna prezentující Ryana Goslinga jako svého hlavního designéra, vybrala téměř milion dolarů

Michal PtáčekMichal Ptáček

ryan-1
0Zobrazit komentáře

V posledních měsících byly kryptoměny jednoznačně internetovým tématem čísla jedna. Tato stále relativně nová technologie, která má do budoucna ambice způsobit revoluci finančního systému, má však i spoustu stinných stránek, z nichž tou nejvýraznější jsou různé podvodné kryptoměny, jejichž autoři se na momentální kryptománii snaží vydělat.

Nejvíc je tento fenomén k vidění v případě kryptoměnových ICO (initial coin offering), což je v podstatě kryptoměnová obdoba IPO, tedy vstupu firmy na burzu. Kryptoměnové ICO samozřejmě daly a dávají vzniknout spoustě zajímavých a fungujících kryptoměn, jako například kryptoměně Ethereum, ovšem souběžně s tím vzniká i velké množství těch podvodných, jejichž jediným účelem je vybrat od uživatelů a investorů peníze a pak s nimi pokud možno co nejrychleji zmizet.

foot

Přečtěte si takéDo teniskového obchodu Footshop vstupuje investiční skupina Enern. Investuje do něj miliony eurDo teniskového obchodu Footshop vstupuje investiční skupina Enern. Investuje do něj miliony eur

Podobný scénář s největší pravděpodobností čeká i pochybně vypadající kryptoměnu Miroskii (13:09 – web je pravděpodobně v současnosti z důvodu přetížení nefunkční), která jak informoval portál CNET, uživatelům slibuje vytvoření vlastní decentralizované banky s podporou karet Visa, Mastercard a American Express. Na tom by nemuselo být nic tak zvláštního, kdyby kryptoměna v části, kde představuje členy svého týmu, nepoužívala falešné fotky z komerčních fotobank.

Nejkomičtější část pak přichází v momentě, kdy kryptoměnový startup představuje svého hlavního grafického designéra Kevina Belangera. U jeho profilové fotky totiž společně s popiskem „zkušený grafický designér, se zaměřením na identitu a ilustrace“ zobrazuje tvář známého kanadského herce Ryana Goslinga.

Nejparadoxnější na celé situaci je každopádně fakt, že i přes několik varovných signálů v podobě právě zmíněných falešných fotek nebo kompletní absence „whitepaperu“, který se používá jako dokumentace dané kryptoměny , se tvůrcům údajně v ICO podařilo od investorů vybrat už 839 tisíc dolarů.

Steven Seagal a jeho Bitcoiin2gen

Není to poprvé, co se nějaká celebrita stala lákadlem nově vznikající kryptoměny. Například před pár týdny do světa zamířil další pochybný kryptostartup Bitcoiin2gen, který si jako svoji marketingovou tvář zvolil amerického herce Stevena Seagal. Ten však o spolupráci ví, souhlasí s ní a na stránkách kryptoměny je oficiálně prezentován jako její „zen master“.

t

Diskuze (0)

Novinka

Anonym