Netflix slaví úspěch na Oscarech, snímek Icarus se stal nejlepším dokumentem

Jiří SvobodaJiří Svoboda

icarus
0Zobrazit komentáře

Přestože filmová tvorba streamovací služby Netflix byla v posledních letech upozaděna seriálovými díly jako House Of Cards, Stranger Things nebo Orange Is The New Black, Americká filmová akademie včera při světoznámých Oscarech ocenila celkově druhý film a zároveň první celovečerní film z distribuce Netflixu.

V jubilejním devadesátém ročníku Academy Awards, který byl na nominace filmů ze streamovacích služeb chudší, si snímek zvaný Icarus odnesl cenu za nejlepší celovečerní dokument. Dříve amatérský cyklista a režisér filmu Bryan Fogel v něm podrobně odhaluje prostředí ruského dopingového skandálu, na vlastní kůži vyzkouší, že testy na doping v Rusku lze obejít a sám se tak vystavuje fyzickému i právnímu nebezpečí. Ještě ve větším nebezpečí je však doktor Grigory Rodchenkov, který pro filmaře celé ruské dopingové podsvětí poodhalil.

king

Přečtěte si takéČeská hra Kingdom Come: Deliverance se začíná bez pirátské ochrany prodávat na platformě GOGČeská hra Kingdom Come: Deliverance se začíná bez pirátské ochrany prodávat na platformě GOG

Hned ve čtyřech kategoriích byl nominován jiný snímek Netflixu, Mudbound, a to sice za nejlepší scénář z předlohy, za nejlepší kameru, za nejlepší originální hudbu a ženský herecký výkon ve vedlejší roli. Jednu nominaci si připsal snímek Big Sick, streamovaný na konkurenčním Amazon Prime. Ani v jednom z těch případů však nebyly nominace proměněny.

V minulém roce triumfoval Netflix zcela poprvé, když vyhrál film z jeho distribuce v kategorii krátký dokument. Jednalo se o čtyřicetiminutový snímek s názvem The White Helmets, který pojednává o dobrovolnické a záchranné organizaci syrské civilní obrany (známé jako Bílé přilby), která působí ve válce v Sýrii. Jak Icarus tak The White Helmets, jsou dostupné pro streamování na Netflixu i v Česku.

Celkovým a čtyřnásobným vítězem letošních Oscarů se stal sci-fi snímek Blade Runner 2049, který si odnesl sošky za nejlepší režii, nejlepší produkci, nejlepší soundtrack a celkově nejlepší snímek.

Nový trailer na poslední sérii House Of Cards

Během jedné z přestávek Netflix vyrukoval také s velkou novinkou. Ukázal trailer na poslední sérii slavného seriálu House of Cards. Natáčení dalších sérií bylo zrušeno minulý rok v reakci na obvinění představitele hlavní role Kevina Spaceyho ze sexuálního obtěžování.

Foto: Netflix

Diskuze (0)

Novinka

Anonym