Tvůrci českých atypických lyží Staki Controls chtějí na Kickstarteru vybrat 15 tisíc dolarů

Michal PtáčekMichal Ptáček

lyze
0Zobrazit komentáře

Crowdfunding se stal v posledních letech zcela bezpochyby jednou z nejpopulárnějších možností pro financování vlastních projektů. Tento koncept financování, kdy tvůrci, podnikatelé nebo vynálezci mají možnost od v podstatě neomezeného množství uživatelů získat finanční podporu výměnou za předčasný přístup k produktu a bonusům navíc, si čím dál tím více osvojují i české firmy, které z tohoto fenoménu těží.

Ostatně, například momentálně nejdiskutovatelnější počítačová hra současnosti Kingdom Come Deliverance od českého vývojářského studia Warhorse Studios je toho důkazem. I ta totiž před lety zahájila svoji cestu na crowdfundingovém portálu Kickstarter, kde tým v čele s vývojářem Danem Vávrou získal od uživatelů zhruba 37 milionů Kč.

prusa

Přečtěte si takéJosef Průša z Prusa Research: Máme nejlepší 3D tiskárny na světě, efektivita je pro nás více než designJosef Průša z Prusa Research: Máme nejlepší 3D tiskárny na světě, efektivita je pro nás více než design

Na Kickstarter nyní každopádně míří další český projekt, byť z úplně jiného oboru. Konkrétně česká firma Ski Progress, která zde chce vybrat 15 tisíc dolarů pro výrobu svých atypických sjezdových lyží Staki Controls. Ty se ve srovnání s klasickými lyžemi odlišují speciální koncovkou v podobě stabilizační patky, která fanouškům sjezdového lyžování zajišťuje bezpečnější jízdu. Odlišná je také jejich délka, která činí necelý 1 metr a zjednodušuje tak jejich přepravu.

„Slitinová patka je upevněná na konci lyže a má stabilizační funkci. Díky ní se lyžař ani při náročné jízdě nezaklání, ale naopak se vrací vlivem setrvačnosti přirozeně zpět do bezpečné, stabilní polohy. Proto jsou tyto lyže vhodné nejen pro začátečníky, ale i pro zkušené sjezdaře, kteří s oblibou jezdí na neupraveném terénu“, komentuje novinku šéf firmy David Rubek

lyze2

Staki Controls

Česká společnost už nějaký čas své Staki lyže vyrábí, nový model, se kterým chce ale na Kickstarteru vybrat poměrně skromných 15 tisíc dolarů, v přepočtu cca 310 tisíc Kč, má oproti předchozím modelům vylepšenou stabilizační patku, která je s lyží propojená a díky tomu nejen estetičtější, ale také údajně funkčnější. Lyže mají také zároveň posuvné bezpečnostní vázání, které se přizpůsobí jakékoliv velikosti lyžařských bot.

stakim

Prototyp lyží podle David Rubka vznikal zhruba 2 roky, s tím, že momentálně probíhá jeho testování v rakouských Alpách.

„Bylo to mimořádně náročné, a to jak časově, tak zejména finančně. Z našeho pohledu se jeví americký trh jako nejprogresivnější a zároveň otevřený novým vymoženostem,“ vysvětluje David Rubek důvod, proč se firma rozhodla jít právě na americký Kickstarter

V případě úspěšné kampaně, ve které se české firmě už během prvního dne podařilo vybrat zhruba polovinu požadované částky, by lyže měly oficiálně zamířit do prodeje 19. dubna. Uživatelé, kteří se kickstarterové kampaně zúčastní, si je však mohou předobjednat už nyní.

Kampaň na Kickstarteru najdete zde.

Diskuze (0)

Novinka

Anonym