Miliardář Petr Kellner zvýšil od loňského roku svůj majetek o 3,4 miliardy dolarů

kellner
0Zobrazit komentáře

Třiapadesátiletý miliardář Petr Kellner, který se na veřejnosti objevuje jen velice zřídka, je vůbec nejbohatším Čechem a zároveň jedním z nejbohatších lidí v Evropě. Od roku 2016 dokázal svůj majetek ve výši 10,4 miliardy dolarů zhodnotit o více než 50 % a nevypadá to, že by zpomaloval. Americký Forbes ho letos v klasickém žebříčku miliardářů zařadil na 88. místo s majetkem 15,5 miliardy dolarů, respektive 320,7 miliardy korun.

Od té doby, respektive jen za několik týdnů od finalizace žebříčku, vzrostl majetek Petra Kellnera o dalších 400 milionů dolarů a blíží se hranici 16 miliard. Jedním z nejzajímavějších aktiv mimo skupiny PPF, kde Kellner drží 98% podíl, je bezpochyby finanční skupina Home Credit, které se skvěle daří na čínském trhu, kde se stal Home Credit vůbec největším poskytovatelem spotřebitelských úvěrů, a pak také s novým produktem v USA.

Přečtěte si takéUber se dohodl s vládou, v Česku bude jezdit jen s licencemi a evidencí tržebUber se dohodl s vládou, v Česku bude jezdit jen s licencemi a evidencí tržeb

Na americkém trhu se Home Credit spojil s telekomunikačním obrem Sprint a prostřednictvím něj nabízí kreditní karty propojené s přehlednou aplikací pro správu financí. Home Credit má po celém světě přes 120 tisíc zaměstnanců a svým klientům vydal přes 150 milionů půjček.

homecreditus

Mimo PPF a Home Creditu vlastní Kellner prostřednictvím PPF z velké části také českého operátora O2 a spekulovalo se, že byl jedním z hráčů v akvizici skupiny stojící za nejsledovanější tuzemskou televizí Nova. Kellner si tak znovu udržel svoji dominantní pozici mezi českými miliardáři, kde se za ním umístil Andrej Babiš se jměním ve výši 4,6 miliardy dolarů, respektive 95,1 miliardy korun, nebo Karel Komárek se 3,2 miliardami dolarů (66,2 miliardy korun).

Nováček v žebříčku dolarových miliardářů

Vůbec nejmladším je ale v celém žebříčku miliardářů Forbes z českých zástupců Daniel Křetínský, který ve věku 42 let disponuje jměním ve výši 2,6 miliardy dolarů (53,7 miliardy korun). Křetínský stojí za Energetickým a průmyslový holdingem, a.s. (EPH), je spolumajitelem fotbalového klubu AC Sparta Praha a také mediálního domu Czech News Center, které vydává deník Blesk. Křetínský se do žebříčku dolarových miliardářů zařadil za rok 2017 vůbec poprvé.

Foto: PPF

Diskuze (0)

Novinka

Anonym