Čeští Credo Ventures spoluinvestovali 153 milionů dolarů do startupu UiPath, který se tak stal miliardovým „jednorožcem“

Jiří SvobodaJiří Svoboda

Bartoš Ondřej foto Tomeš_16 (1)

Foto: Credo

Ondřej Bartoš, Partner v Credo Ventures

0Zobrazit komentáře

Automatizace a robotizace jsou trendy, které sleduje globální průmysl již po desítky let a právě i proto vidí investoři velký potenciál v projektu UiPath. Tato původem rumunská firma vytvářející softwarové roboty na základě technologií robotic process automation (RPA) získala v Series B astronomických 153 milionů dolarů, v přepočtu 3,1 miliardy Kč, a stala se tak startupovým unicornem s valuací 1,1 miliardy dolarů, v přepočtu 22,5 miliardy Kč. Jedním ze šesti investorů je i český fond Credo Ventures, který do UiPath dává peníze již potřetí – v celkovém součtu částku přes 8 milionů dolarů, což pro Credo Ventures představuje největší investici do jedné firmy v rámci portfolia.

UiPath přišlo na trh teprve v roce 2015 a se svým intuitivním produktem, který v IT systémech firem automatizuje rutinní úkony, získalo klienty jako BMW Group, Huawei nebo Mitsui Financial Group. Jen v minulém roce vyskočil počet klientů ze stovky na 700 a výsledkem byl tak i osminásobný růst v obratu.

n1

Přečtěte si takéČesko-nizozemský pár spustil „Airbnb“ pro digitální nomádyČesko-nizozemský pár spustil „Airbnb“ pro digitální nomády

Finanční injekce přesahující v přepočtu tři miliardy korun bude podle představitelů UiPath sloužit k implementaci principů strojového učení a umělé inteligence do digitálních systémů jeho klientů. Kromě toho se rozšíří i jeho globální síť poboček – nově tak UiPath bude v Amsterdamu, Houstonu, Paříži, Soulu a Washingtonu D.C. Očekává se tak i masivní nabíraní nových zaměstnanců, přičemž již nyní UiPath zaměstnává na 590 lidí ve čtrnácti zemích.

Jedná se o největší investici v segmentu RPA v historii a UiPath samotné by tak bylo možné nazvat ambasadorem celého tohoto relativně nového odvětví. Kromě vývoje klientských řešení totiž umožňuje zdarma pracovat s komunitní verzí své platformy, kterou využilo po světě už více než 120 tisíc lidí. Do portfolia firmy patří i edukativní webináře či program UiPath Academy.

Největší investice Credo Ventures

UiPath získávalo finance už celkem ve třech kolech. Ve všech se angažoval i český fond Credo Ventures, který do startupu dal celkově přes 8 milionů dolarů a jedná se tak o největší jednotlivou částku z portfolia fondu. Jen minulém roce v Series A do něj dle našich odhadů dal stovky tisíc dolarů. Vedoucím investorem v rámci Series A i nynější Series B byl kalifornský fond Accel Partners, který má za sebou od roku 1983 přes 220 úspěšných exitů.

Jeden z partnerů Credo Ventures Ondřej Bartoš (na titulní fotce nahoře) okomentoval investici pro CzechCrunch slovy:

„Velmi nás zaujala oblast RPA a hlavně si nás získal tým v cele s Danielem Dinesem. Jejich nadšeni a vize, ve spojení s vynikajícím timingem a slibně se rozvíjejícím trhem, byla rozhodující při našem rozhodnuti investovat. Věříme, ze softwaroví roboti jsou v prvním kroku skvělým nástrojem automatizace rule-based procesu a v dalším kroku jsou ideálním vstupním bodem pro AI. A věříme, ze UiPath je v oblasti inteligentní automatizace v nejlepší pozici na trhu. Způsob, jakým rostl v letech 2016 a 2017 byl z jiného světa.“

UiPath Robotic Process Automation

Platforma UiPath

Foto: Credo Ventures, UiPath

Diskuze (0)

Novinka

Anonym