Bývalý CEO Uberu Travis Kalanick zakládá vlastní investiční fond zaměřený na nemovitosti a ecommerce

Filip HouskaFilip Houska

traviskalanick_0318
0Zobrazit komentáře

Travis Kalanick, spoluzakladatel a bývalý CEO přepravního giganta Uber, se pouští do nové iniciativy. Nově zakládá vlastní investiční fond pod názvem 10100, jehož cílem bude tvorba nových pracovních míst se zaměřením na oblasti nemovitosti a e-commerce.

Jak Kalanick informuje na svém Twitteru, jeho fond „ten-one-hundred“ má také poskytovat finanční prostředky a potřebné know-how inovacím z Číny a Indie, tedy státům s nejrychleji rostoucí ekonomikou na světě. Zároveň by se měl soustředit i na neziskové projekty s důrazem na vzdělávání a města budoucnosti.

macbookair

Přečtěte si takéApple má letos představit nový, levnější MacBook AirApple má letos představit nový, levnější MacBook Air

Rojezd investičního fondu dává pro 41letého podnikatele smysl. Vedle toho, že má solidní zkušenosti s budování startupů (v případě Uberu velmi úspěšných), má i dostatek financí. Odhaduje se, že jeho jmění činí zhruba 4,8 miliardy dolarů – například začátkem ledna Kalanick prodal svůj 29procentní podíl v Uberu skupině investorů v čele s japonským SoftBankem.

Právě prodej výrazné části svého podílu jen doplňoval jeho konec v jedné z nejrozšířenějších alternativních taxislužeb současnosti. Na pozici CEO Uberu byl totiž v červnu minulého roku donucen rezignovat, a to zejména skrze své kontroverzní aféry, kdy byl například obviněn, že v jeho společnosti toleruje sexuální obtěžování vůči ženám. Na jeho místo následně přišel Dara Khosrowshahi.

khosrowshahi

Dara Khosrowshahi, současný CEO Uberu

Foto: TED Conference; Phocuswright (Flickr)

Diskuze (0)

Novinka

Anonym