SpaceX úspěšně vyneslo do vesmíru internetové satelity. Přistání části rakety nedopadlo dle představ

Filip HouskaFilip Houska

falcon9
0Zobrazit komentáře

Vesmírný startup Elona Muska SpaceX dnes, dva týdny po úspěchu s Falcon Heavy, vynesl na raketě Falcon 9 do vesmíru španělskou družici PAZ a dva satelity vlastní společnosti Starlink, které mají v budoucnu generovat mnohonásobně rychlejší a stabilnější internet pro celý svět. Část rakety, která měla dle plánu přistát ve speciální síti na lodi, se však zřítila do oceánu.

Během odpoledne středoevropského času odstartovala z kalifornské Vandenbergovy letecké základny další raketa Falcon 9 z dílen SpaceX. I když byl start původně plánován na 17. února, z důvodu dodatečných kontrol musel být přesunut až na dnešek. To však neovlivnilo náklad, který byl v rámci této mise úspěšně doručen na orbit.

musk

Přečtěte si takéHackeři zneužili cloudové servery Tesly k těžbě kryptoměnHackeři zneužili cloudové servery Tesly k těžbě kryptoměn

Muskův startup vynesl na nízkou oběžnou dráhu jak španělskou družici PAZ, jež má sloužit pro radarové sledování Země, tak i první dva z plánovaných dvanácti tisíců satelitů pro „vesmírný internet“ pod hlavičkou satelitní firmy Starlink.

Díky těmto satelitům by mělo být zajištěno lepší internetové pokrytí v USA a následně i po celém světě. Musk s tímto inovativním projektem cílí zejména na místa, kde nejsou internetové optické kabely či vysílací věže tak dostupné.

Selhání drahého krytu rakety Falcon 9

I přes fakt, že náklad byl úspěšně na oběžnou dráhu vynesen, se celá mise neobešla bez problémů. Aerodynamický kryt nosné rakety Falcon 9 měl být totiž vůbec poprvé zachycen do obří sítě napnuté na lodi, čímž by se zajistila jeho znovupoužitelnost. Tento plán však selhal a kryt, který se nachází na špici rakety a slouží jako ochrana citlivého nákladu, se zřítil do oceánu.

https://www.instagram.com/p/BfgHKDNAplx/

Kryt měl podle všeho minout síť lodi, která byla pojmenována jako Mr. Steven, o několik set metrů. Musk následně sdílel fotky plovoucího krytu na svém Instagramu s komentářem, že se nijak výrazně po zřícení neponičil.

https://www.instagram.com/p/BfgRX-lgIt6/

Je teď otázkou, zdali bude v tak dobré kondici, aby se dal použít znovu, nicméně z hlediska peněz by to byla pro SpaceX dobrá zpráva – jen samotný kryt totiž vychází na šest milionů dolarů, v přepočtu tedy nějakých 123 milionů korun. To je pro představu přibližně desetina ceny startu a konfigurace rakety Falcon 9.

Foto: SpaceX

Diskuze (0)

Novinka

Anonym