PayPal končí na eBay jako primární zprostředkovatel plateb, nahrazuje ho fintech startup Adyen

Filip HouskaFilip Houska

adyen
0Zobrazit komentáře

Jedna z největších firem na poli mezinárodní e-commerce, americká eBay, s příchodem února ohlásila velkou změnu týkající se zprostředkovávání plateb na jejich platformě. Primární roli zde dlouhou dobu hrála služba PayPal kdysi založená Peterem Thielem či Elonem Muskem, jenž během let 2002–2015 spadala pod křídla právě eBay, nicméně nyní tohoto giganta nahrazuje mnohonásobně menší startup.

Hlavním zprostředkovatelem internetových plateb na platformě eBay se totiž postupně stává služba Adyen z dílen stejnojmenného holandského startupu, který se specializuje jak na online platby, tak například na platební terminály. Důvody pro tuto velkou změnu jsou dva: nižší náklady a intuitivnější uživatelské rozhraní.

blabla

Přečtěte si takéMiliardový startup na sdílení jízd BlaBlaCar, který funguje i v Česku, mění identitu a webMiliardový startup na sdílení jízd BlaBlaCar, který funguje i v Česku, mění identitu a web

Aspekt nižších nákladů se vztahuje vyloženě na prodejce, kteří budou mít nový model s levnějšími poplatky za uskutečňování prodejů. S tím se pojí i větší kontrola nad provedenými transakcemi a lepší vhled do veškerých dat. Naprázdno by z integrace služby Adyen neměli vyjít ani uživatelé, respektive kupující, kteří pro platbu nebudou přesměrováni na jiný web (jako v případě PayPal), ale zůstanou přímo na eBay. Zároveň by si ani nemuseli tvořit speciální účet.

0218_adyen_1

Možnost placení prostřednictvím PayPalu bude na eBay dostupná do roku 2023, nicméně již za tři roky se očekává, že drtivou většinu provedených transakcí bude obstarávat právě platforma Adyen, která se v polovině roku začne testovat na území Spojených států a Kanady s cílem co nejdříve prorazit na mezinárodní trh. Poté se PayPal kompletně odřízne, nicméně podle eBay bude i nadále „důležitým partnerem“.

0218_ebay_2

Adyen není žádným amatérem

Nizozemský startup s valuací okolo 2,3 miliard dolarů, který vede spoluzakladatel Pieter van der Does, není ve sféře e-commerce žádným nováčkem. Od roku 2006 postupně vylepšuje svou platební technologii, což se mu vyplácí v podobě klientů jako Uber, Netflix, Spotify, Airbnb, Facebook či britské aerolinky easyJet. Vedle toho, že se zabývá online platbami, ve kterých mimo jiné podporuje až 150 měn včetně české koruny, poskytuje také fyzické řešení ve stylu bezkontaktních NFC terminálů.

0218_adyen_2

Pieter van der Does, spoluzakladatel a CEO startupu Adyen

Foto: eBay; Adyen

Diskuze (0)

Novinka

Anonym