Zakladatel Amazonu Jeff Bezos ukázal obří „tisícileté“ hodiny, do kterých investoval 42 milionů dolarů

Filip HouskaFilip Houska

clock3
0Zobrazit komentáře

Zakladatel a CEO americké e-commerce společnosti Amazon Jeff Bezos zveřejnil na svém Twitteru zajímavé video, které zachycuje plánovanou stavbu masivních mechanických hodin, jež mají ukazovat čas až 10 tisíc let. Projekt je iniciativou organizace Long Now Foundation a Bezos do něj investoval okolo 42 milionů dolarů.

Cílem těchto hodin, které budou zapuštěny do hory v poušti v západním Texasu, je symbolizovat naši civilizaci. Podle plánů mají totiž fungovat po dobu deseti tisíc let, tudíž by v nejlepším případě měly přežít svět, jak jej známe dnes. K tomu jsou potřeba zejména vysoce kvalitní a odolné materiály.

tesla

Přečtěte si takéKanadská policie odhalila upravenou verzi vozu Tesla Model X, kterou plánuje v budoucnu používatKanadská policie odhalila upravenou verzi vozu Tesla Model X, kterou plánuje v budoucnu používat

Obří hodiny, na jejichž výstavbě se podílí vedle Bezose i muzikant Brian Eno nebo redaktor magazínu Wired Kevin Kelly, mají sahat až do hloubky 152 metrů, kam se spustí pomocí speciálního břemena. V těchto metrech budou následně poháněny denními a nočními solárními cykly.

„Během života těchto hodin již nebudou Spojené státy existovat. Civilizace vzrostou a padnou. Vzniknou nové systémy státní správy. Nikdo si neumí představit tento svět, a právě proto chceme, aby jej tyto hodiny zažily,“ říká Bezos pro magazín Wired v roce 2011, kdy se o hodinách začalo mluvit.

Foto: Amazon

Diskuze (0)

Novinka

Anonym