Jan Lopusek: Proč a jak jsme si začali v naší firmě Topmonks vyplácet část mzdy v kryptoměnách

Jan LopusekJan Lopusek

0Zobrazit komentáře

Naše firma Topmonks je známá jako neortodoxní software house a startup studio. Zajímá nás decentralizace a snažíme se o ní nejen mluvit a psát, ale uplatňovat ji v praxi. A nejde jen o decentralizované řízení firmy. Tentokrát jsme se posunuli o level výš a necháme si vyplácet část mzdy v kryptoměnách – konkrétně v Litecoinech. Ovšem pustit se do něčeho takového nebylo úplně jednoduché. Vyžadovalo to hodiny konzultací s účetními a právníky. A jak že se nám podařilo dobrat ke zdárnému konci?

Jak se kryptoměna překládá do účetního jazyka?

Znáte to. Dva právníci, tři odborná stanoviska. Dvě účetní, čtyři různé pohledy na kryptoměny.

“Kryptoměna není měnou, takže vyplácet mzdu v něčem, co není měna, může narazit na pracovní právo.

Kryptoměna není ani cenina – podle zákona je to zatím považované za nehmotný majetek – což z účetního pohledu moc nedává smysl.”

-ÚOL-

“Kryptoměna je nehmotný movitý majetek a výplata části mzdy v kryptoměně se bere jako výplata v naturáliích § 119 Zákoníku práce.”

-HKT-

Požádali jsme naši účetní společnost ÚOL, ale zejména také Hanu Trnkovou Kocourkovou z portálu DaneHned.cz, aby nám pomohla prosekat se touto legislativní džunglí. Zdá se, že Litecoin může být evidovaný na cizoměnovém účtě, nebo jako cenina, komodita či nehmotný majetek, a to pokaždé pro jiný účetní účel.

Po sáhodlouhých debatách jsme se nakonec přiklonili k variantě vyplácení mezd v naturáliích. Definováním kryptoměny z hlediska účetnictví to ale zdaleka nekončí. Hned potom začínají vyskakovat na mysl otázky jako: „Jak nakoupíme kryptoměny na firmu?“, nebo „Jak vlastně bude probíhat vyplácení mezd?“, a v případě konktraktorů „Jak máme výplatu v kryptoměnách vůbec fakturovat?“. Všechno jsou to naprosto legitimní dotazy, na které jsme nakonec společnými silami našli odpovědi.

Jeff Bezos, CEO of AMAZON, introduces new Kindle Fire HD Family

Přečtěte si takéProč je Amazon nejskvělejší „cash cow“ v historii lidstva: část prvníProč je Amazon nejskvělejší „cash cow“ v historii lidstva: část první

Naturálie do účetnictví dostanete hned několika „jednoduchými“ způsoby. Můžete na firmu nakoupit hromadu grafických karet a začít těžit. Ale pozor, karty jsou teď drahé a nedostatkové zboží. Nebo si můžete na burze vytvořit firemní účet, případně si Litecoiny necháte nakoupit prostřednictvím pověřené osoby.

Těžba kryptoměn

Jak je zmíněno výše, hardware potřebný k těžbě je potřeba nakoupit na firmu. Samozřejmě, nemusí to být jen grafické karty, pro které jsme se rozhodli v Topmonks, přestože je jejich správa trochu náročnější než správa Antmineru L3. Po koupi hardwaru je potřeba ještě nastavit firemní peněženku a můžete začít s těžením prvních naturálií.

Těžba kryptoměn je však sama o sobě velmi komplexní téma, které si zaslouží nejeden samostatný článek.

Nákup kryptoměn na firemní účet

Nakupovat můžete na jakékoli burze. Projdete si příšerně komplikovanou registrací a v rámci současného všeobecného nadšení pro kryptoměny se vám ani nedostane dostatečné zákaznické podpory, protože je přetížená. Než vám teda schválí firemní účet, může to trvat několik týdnů až měsíců. Tento složitý proces můžete urychlit využitím pověřené osoby, která pro vás naturálie nakoupí a snadno vám je vyfakturuje.

Kryptoměny nakoupíte na burzách jako jsou Kraken, Bitfinex, Coinbase a BIttrex, které jsou jedny z nejznámějších. Nově vzniká i český projekt Nakamotox. V Topmonks aktuálně nakupujeme na Bitstamp a Coinmate.

V účetnictví pak budeme evidovat výpisy z banky s datumem a sumou, která odešla na kryptoměnovou burzu, resp. na účet pověřené osoby. Z firemního bankovního účtu zmizí prostředky a vznikne pohledávka. Tyto pohledávky mohou být v účetnictví evidované jako nehmotný majetek, finanční majetek nebo v zásobách.

Pokud jde o naturálie, je ideální dostat se na konci roku v účetnictví na nulu, protože ještě není jasný výklad zákona, který pojednává o jejich přesunu do dalšího roku. A proto je naším cílem zbavit se všech nakoupených Litecoinů z firemního účetnictví. Nebude tak potřeba zdaňovat kurzové rozdíly, které vzniknou v době od nákupu LTC na firmu do odeslání ve formě mezd.

A jak se na tento experiment dívají české nebo slovenské banky?

Banky vám můžou házet klacky pod nohy

Musíte si najít takovou banku, která funguje bez problémů a nemá zbytečné otázky. Mezi takové, podle našich zkušeností, patří třeba Airbank, Fio a VUB (SK). Vlastní průzkum si můžete udělat i ve skupinách na Facebooku (např. Bitcoinová komunita CZ & SK nebo Bitcoinoví gambleři a spekulanti), kde jsou banky relativně časté téma.

bitcoin

Jak dostat Litecoiny ke kontraktorům a zaměstnancům?

My, Monkové, jsme si sami vybírali, jakou část výplaty chceme dostávat v Litecoinech. Tyto části se u nás pohybují v rozmezí od 4 % do 50 %.

Nejdříve musíte všechny donutit založit si soukromou peněženku, která je vedená buď na fyzickou osobu, anebo na živnost, pracuje-li pro vás někdo na IČO.

Kontraktoři pouze přidají na fakturu pár řádků navíc, kde uvedou položky placené v naturáliích v počtu XY Litecoinů a dohodnutou cenu naturálií v korunách.

V případě zaměstnanců je to trochu složitější. S každým musíme podepsat dodatek k pracovní smlouvě o výplatě čisté mzdy v kryptoměnách (naturáliích) a každý měsíc budeme muset podepisovat akceptování aktuální ceny naturálií, aby nedocházelo v budoucnu k jakýmkoli sporům.

V tomto případě totiž neexistuje žádná centrální autorita. Žádná banka, kde by byl oficiálně vedený konverzní kurz. Natož, aby byl soudně vymahatelný. A odvolávat se pouze na jednu burzu je právně nespolehlivé, protože blockchain slouží jen jako podporný doklad, není oficiální a neobsahuje aktuální ceny naturálií.

Po podepsání tohoto souhlasu potom účetní vystavuje mzdové příkazy, kde se část mzdy uvádí ve formě naturálií.

Tak, a máme hotovo…

Pokud přemýšlíte nad zavedením výplat ve formě kryptoměn u vás ve firmě a potřebujete se poradit, není nic snazšího než se k nám stavit ve čtvrtek na snídani, nebo napsat na info@topmonks.com

Diskuze (0)

Novinka

Anonym