Český letenkový startup Kiwi.com loni dosáhl na obrat ve výši 17,7 miliardy Kč

Michal PtáčekMichal Ptáček

kiwi

Oliver Dlouhý, CEO Kiwi.com

0Zobrazit komentáře

V současnosti zřejmě nejúspěšnější český startup: Kiwi.com, který se specializuje na vyhledávání levných kombinací letenek od aerolinek, které spolu nespolupracují, má za sebou z pohledu čísel další velmi zajímavý rok. Obrat brněnského startupu, v jehož čele stojí jeho zakladatel Oliver Dlouhý, totiž v roce 2017 vyrostl takřka dvojnásobně na 700 milionů eur.

To v přepočtu dělá zhruba 17,7 miliardy korun s tím, že stejný nárůst pak Dlouhý očekává i letos. Zisk však společnost neuvádí, i když určitou představu dává alespoň předloňský zisk (2016), který se pohyboval okolo 90 milionů Kč při obratu 330 milionů eur (8,3 miliardy Kč).

kiwi

K dalšímu rapidnímu navyšování obratu by pak měla velkou měrou přispět i novinka, kterou Dlouhý a spol. chystají. Kiwi.com totiž, jak informuje ČTK, brzy začne nabízet formou balíčků i ubytování v hotelech.

„Hotely a aerolinky jsou ochotné dát slevu 20 až 30 procent, když zákazník vidí jen souhrnnou cenu,“ řekl pro ČTK Dlouhý.

Již nějaký čas pak brněnský startup, který byl v posledních měsících často spojován v souvislosti s možným prodejem v řádu miliard Kč, přemýšlí i o vlastní letecké dopravě na určitých trasách. Konkrétně by se mělo jednat o zaoceánské lety z Barcelony do Ameriky nebo do Asie s tím, že Dlouhý a spol. předpokládají, že díky systému předpovídající zájem o letenky by zvládli letadlo využívané formou pronájmu každý den bezproblémově naplnit.

kiwi-office-brno-m-2

Foto: Kiwi.com

Prostory brněnské kanceláře Kiwi.com

Diskuze (0)

Novinka

Anonym