Výrobce čipů Qualcomm dostal pokutu 997 milionů eur za nelegální dohodu s Applem

Filip HouskaFilip Houska

4DB6C6D9-6D5F-45F9-867F-A96D309E6ECB
0Zobrazit komentáře

Je veřejně známé, že jeden z klíčových hráčů na poli výroby mikročipů, americký Qualcomm, úzce spolupracuje s Applem na dodávkách LTE modemů pro iPhony a iPady. I když s ním Apple řešil různé soudní spory ohledně porušování patentů, stále jeho čipy v mobilních zařízeních používá, a to zejména proto, že na trhu prakticky nemají konkurenci. Důvod však mohl být i jiný.

Podle komisařky Evropské komise pro hospodářskou soutěž Margrethe Vestager Qualcomm Apple (a pravděpodobně i jiné firmy) „uplácel“, aby nenakupoval čipy u konkurenčních výrobců. Na základě tohoto tvrzení na něj Evropská komise uvalila pokutu v astronomické výši 997 milionů eur (cca 25,2 miliard korun).

netflix_080117_2

Přečtěte si takéNetflix se díky rychlému růstu dostal na valuaci přesahující 100 miliard dolarůNetflix se díky rychlému růstu dostal na valuaci přesahující 100 miliard dolarů

Evropská komise celou situaci komentuje způsobem, že takové chování porušuje antimonopolní pravidla Evropské unie. Vysvětluje to na příkladu, že ostatní výrobci čipů s podobným zaměřením, mezi které se řadí i Intel, nemohly s Qualcommem efektivně soutěžit o největší klienty, v tomto případě o Apple.

iphone2

iPhone X má LTE modemy jak od Qualcommu, tak i od Intelu

Právě s výrobcem iPhonů měl Qualcomm mít od roku 2011 do roku 2016 uzavřenou dohodu ohledně toho, že bude jeho klíčovým zákazníkem, což znamenalo, že LTE čipy dostával mnohem levněji než za normálních okolností. Jakmile však dohoda před dvěma lety expirovala, Apple projevil zájem spolupracovat například ze zmíněným Intelem.

eu

Eurokomisařka Margrethe Vestager

V případě, že by Apple tuto dohodu porušil, musel by podle všeho část získaných peněz Qualcommu vrátit a zároveň by přišel o faktickou slevu. To se cupertinskému gigantovi pochopitelně nechtělo, a proto počkal do roku 2016, kdy smlouva vyprší a přechod k Intelu by nestál tolik peněz. Alespoň takto to interpretuje Česká televize s odkazem na eurokomisařku Vestager.

Evropská komise podle všeho tento případ sledovala od roku 2015 a nyní k dospěla k závěru, že Qualcomm porušoval antimonopolní pravidla přes pět let.

S Evropskou komisí byl v křížku i Google

V černu minulého roku byla Evropskou komisí udělena pokuta i Googlu, která se vyšplhala na 2,42 miliardy eur (cca 63,6 miliardy korun). Podle Vestager totiž firma z Mountain View zneužívala dominantního postavení své nákupní srovnávací funkce Nákupy Google na vyhledávači oproti ostatním srovnávačům cen.

Foto: Qualcomm Media Center; Radikale Venstre (Flickr); MKBHD (reprofoto, YouTube)

Diskuze (0)

Novinka

Anonym