Samsung představil 146palcovou televizi, která využívá umělou inteligenci pro 8K rozlišení

thewall2
0Zobrazit komentáře

Jedna z největších asijských společností Samsung, která dlouhá léta konkuruje Applu či Googlu na poli chytrých telefonů, má v portfoliu mnoho produktů – od ledniček či praček, až po brýle pro virtuální realitu či televize. Právě u televizí Samsung zaznamenal zásadní pokrok a letos navíc chystá aktualizaci softwaru, jenž by měl nově obsahovat hlasového asistenta Bixby či sadu nástrojů pro automatizaci domácnosti.

Firma ovšem aktuálně řeší v rámci televizního byznysu jiný problém. Konkrétně rozlišení 8K, které má přijít jako nástupce stávajícího formátu 4K, ale u kterého je zatím zásadní komplikací fakt, že jednoduše neexistuje obsah, jenž by nativně 8K rozlišení podporoval. Na konferenci CES v Las Vegas tak Samsung před několika dny přišel s řešením, které v podobné formě využívá i LG.

canva

Přečtěte si takéOnline grafický nástroj Canva se zařadil s investicí 40 milionů dolarů mezi miliardové startupyOnline grafický nástroj Canva se zařadil s investicí 40 milionů dolarů mezi miliardové startupy

Tím je 8K upscaling, který umožňuje televizorům převod 4K rozlišení do 8K za pomocí umělé inteligence. K tomu zároveň Samsung představil obří obrazovku s názvem „The Wall“ o velikosti 146 palců, tedy 380,84 centimetrů, která jen přidává na faktu, že 8K bude prozatím pouze pro opravdové fajnšmekry a bohatší sortu zákazníků – cena se totiž odhaduje na 40 tisíc dolarů.

Novinka bude využívat technologii MicroLED, která není závislá na podsvětlení či barevných filtrech. Prozatím není jasné přesné datum vydání, 8K televize bychom se ovšem měli dočkat tento rok.

Foto: Samsung

Diskuze (0)

Novinka

Anonym