Oliver Dlouhý dominuje evropskému žebříčku Forbes 30 pod 30. Umístil se i Josef Průša

Jiří SvobodaJiří Svoboda

kiwi

Oliver Dlouhý, CEO Kiwi.com

0Zobrazit komentáře

Magazín Forbes zveřejnil svá letošní regionální vydání žebříku 30 pod 30 a v evropské edici ani letos nechybí významní čeští zástupci. Třicítku nadějných osobností do 30ti let vybírají redaktoři magazínu v různých kategoriích od sportu, zábavy až po byznys či ecommerce. V technologické kategorii se pak umístili Oliver Dlouhý (foto nahoře), zakladatel brněnského letenkového startupu Kiwi.com, následovaný Josefem Průšou, zakladatelem výrobce 3D tiskáren Prusa Research.

Právě Oliver Dlouhý se také stal hlavní tváří celé kategorie a v Londýně s týmem Forbesu natočil krátký medailonek. Jeho firma, ve které si drží čtvrtinový podíl, zaměstnává po pěti letech provozu 1700 lidí a dle odhadů za minulý rok na obratech překonala částku 800 milionů dolarů.

Star Wars

Přečtěte si takéDeník The New York Times vydal unikátní kroniku mapující vývoj světa Star WarsDeník The New York Times vydal unikátní kroniku mapující vývoj světa Star Wars

Josef Průša, se kterým jsme vám na CzechCrunchi přinesli rozhovor, se může pyšnit nejlépe hodnocenými 3D tiskárnami na světě, kterých jeho firma vyvezla desítky tisíc do 130 zemí světa. Prusa Research za minulý rok počítá podle informací Forbesu s obratem okolo 837 milionů korun, Josef Průša v listopadovém rozhovoru uváděl částku jedné miliardy korun.

Jak Kiwi.com tak Prusa Research se vyznačují především exponenciálním růstem a tak se oba subjekty umístily minulý rok i vysoko v žebříčku Deloitte Fast 50. Ten oceňuje nejrychleji rostoucí firmy střední Evropy a Kiwi.com se s 7165 % stalo absolutním vítězem, Prusa Research se 6910 % skončilo třetí.

V evropském technologickém výběru 30 pod 30 se společně s dvěma Čechy objevili i zástupci s firem jako IBM, Twitch nebo Taxify. Svou zástupkyni však mají Češi i v kategorii Entertainment, kam se probojovala tenistka Karolína Plíšková. Například v kategorii Retail & Ecommerce se pak umístil Slovák Andrej Pančík, zakladatel startupu Represent.

prusa

Josef Průša

Diskuze (0)

Novinka

Anonym