Google a jeho Waymo kupuje tisíce dalších autonomních vozů pro testování v běžném provozu

Filip HouskaFilip Houska

0118_waymo_2
0Zobrazit komentáře

Autonomní technologie se neustále rozvíjejí a začínají postupně pronikat do běžných vozů, které jednoho dne reálně vstoupí do prodeje. Snaží se o to hned několik firem, a to jak automobilových jako Tesla, Ford, Audi, BMW nebo GM s autem bez volantu, tak i technologických v čele s Googlem (Alphabetem), respektive jeho dceřinným startupem Waymo.

Waymo totiž nově nakoupilo tisíce minivanů Pacifica Hybrid od Fiat Chrysleru, kterými doplní svůj aktuální autonomní vozový park o 600 totožných vozech. Žádná ze stran zatím neřekla, o jaký se přesně jedná počet a kolik peněz tento nákup stál, nicméně je jisté, že doručovat bude tyto vozy Fiat Chrysler postupně, s tím, že první várku Waymo obdrží koncem letošního roku.

casey

Přečtěte si takéCNN ukončuje provoz Neistatova mediálního startupu Beme, který před rokem koupilo za 25 milionů dolarůCNN ukončuje provoz Neistatova mediálního startupu Beme, který před rokem koupilo za 25 milionů dolarů

Startup, který byl ještě do roku 2016 „pouhým“ projektem Googlu, respektive Alphabetu, zatím po Spojených státech operuje se zmíněnou šestistovkou těchto minivanů, z nichž jedna šestina byla doručena hned po zahájení partnerství s Fiat Chryslerem v roce 2016 a zbytek v průběhu minulého roku. Velkým krokem kupředu s nasazením autonomních vozů Pacifica Hybrid bylo i spuštění programu Early Rider, díky kterému se zájemci mohou svézt po Arizoně.

0118_waymo_1

Pacifica Hybrid pojme až osm cestujících

Aktuální vozový park, který se průběžně testuje hlavně v Atlantě, San Francisku, Detroitu, Phoenixu a Kirklandu, disponuje samořídícím softwarem a hardwarem vyvinutým přímo v dílnách Waymo a slíbené doplnění minimálně tisícovky dalších nebude v tomto ohledu odlišné.

Svou vizi autonomní silniční dopravy Waymo naplňovalo také svými minivozy Firefly, jejichž provoz však výměnou za modely Pacifica Hybrid v polovině minulého roku zařízlo.

9B74419E-FDCA-4140-AD29-25B4E8D19A61

Foto: Waymo

Diskuze (0)

Novinka

Anonym