Fitbit investuje 6 milionů dolarů do startupu, který vyvíjí senzor pro měření cukru v krvi

Filip HouskaFilip Houska

776E9897-4048-4932-814C-D8137423A9C4
0Zobrazit komentáře

Oblast moderní medicíny se zaměřením na využití různých technologiích zabudovaných v mobilních zařízeních a náramcích je již několik let pro přední technologické hráče velmi zajímavá. Dokazuje to například Apple, který své hodinky Apple Watch vybavuje řadou zdravotnických aplikací a pomůcek a hranice využití neustále posunuje. Důležitou firmou je však také sanfranciský Fitbit, který se s jeho vůbec první investicí snaží Applu alespoň vyrovnat, ne-li jej předběhnout.

Fitbit investuje 6 milionů dolarů do sanfranciského startupu Sano, který se zaměřuje na oblast medicíny, konkrétně na vývoj malého přenosného čidla pro měření cukrovky. Díky této investici by mohl Fitbit získat do budoucna zajímavého partnera, s jehož technologií by na poli moderní medicíny mohl konkurovat zejména Applu, respektive hodinkám Apple Watch.

seznamzpravy

Přečtěte si takéSeznam.cz spustí svůj vlastní televizní kanál s největší pravděpodobností již příští týdenSeznam.cz spustí svůj vlastní televizní kanál s největší pravděpodobností již příští týden

I když Sano za sedm let svého působení na trhu nepředstavil žádný komerční produkt, jeho dosavadní vizí je vytvořit takové zařízení, které dokáže po připevnění na kůži co nejpřesněji změřit, jakou hladinu cukru v krvi uživatel má a zdali se neobjevuje náběh na cukrovku. To vše se následně promítne v mobilní aplikaci.

Product line up of all Ionic bands

Hlavním benefitem oproti konkurenci by měla být jak nízká cena, tak především nenásilné a pohodlnější aplikování. Ashwin Pushpala, CEO startupu Sano, pro server CNBC říká, že používání jejich měřiče nebude tak „bolestivé“, a to i přes situaci, že bude disponovat malými jehlami, které se zapíchnou do kůže.

Právě jehly mohou být pro koncové uživatele rozhodujícím prvkem, zdali produkt pořídit. Zejména proto, že Apple podle všeho vyvíjí speciální aplikaci pro Apple Watch pro měření hladiny cukru v krvi, která logicky žádné jehly nevyžaduje. Na druhou stranu se experti z oboru domnívají, že bez vpichů do kůže nebude meření tak přesné a spolehlivé.

3E44FF98-A46A-42AF-B5B8-6A663273C4D1

Jedna z medicínských iniciativ Applu – zjišťování nepravidelného srdečního rytmu, respektive atriální fibrilace

Tak či tak, tato vize se Fitbitu patrně líbí a lze předpokládat, že přenosné monitorovací zařízení od Sana, které by mělo na trh zamířit do dvou let, bude možné propojit s jejich nositelnými produkty. CEO Fitbitu James Park ostatně tuto iniciativu pro CNBC komentuje slovy:

„Pasuje to do naší strategie, která tkví v tom, že se na zařízení díváme jinak a přemýšlíme o nich více jako o zdravotnických řešení. Myslím, že ucelené řešení přichází ve formě monitorovacího nositelného produktu s displejem, díky kterému je možné konkrétní situace řešit ve správný čas.“

A71280A5-711B-4439-BDE0-F81B64F317D3

Na místě je i spekulace, že by Fitbit mohl tuto technologii integrovat přímo do svých chytrých náramků. Tomu nasvědčuje i již existující partnerství s výrobci nositelných zařízení Medtronic a Dexcom, jež mají data ohledně hladiny cukru v krvi přenášet přímo do hardwaru.

Foto: Fitbit Press Kit; Apple Newsroom

Rubriku Startupy podporujíjt-retina

Diskuze (0)

Novinka

Anonym